Administraţia lui Joe Biden este supusă unor presiuni, în urma unor informaţii unor confuze cu privire la 600 până la 1.300 de persoane - inclusiv 19 americani - blocate pe aeroportul Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fondatoarea şi directtoarea ONG-ului american Ascend Athletics, Marina LeGree, susţine că între 600 şi 1.300 de persoane încearcă să plece de pe acest aeroport - inclusiv 19 americani -, cu ajutorul organizaţiei sale şi altor organizaţii.

”De şapte zile nu mişcă nimic”, declară ea AFP, evocând şase avioane pregătite să decoleze.

Organizaţia sa, care iniţiază tinere în escaladare şi alte activităţi sportive, încearcă să evacueze un grup de afgane cu vârsta cuprinse între 16 şi 23 de ani, împreună cu familiile acestora.

Este vorba despre membri ai minorităţii hazara - care se tem că vor fi persecutaţi de către talibani.

Marina LeGree subliniază o responsabilitate a diplomaţilor americani.

Decolarea părea să aibă loc în urmă cu câteva zile, însă Departamentul de Stat a anunţat că nu poate efectua proceduri de control al celor care să plece, din cauza lipsei de personal la faţa locului, ”ceea ce pare o încercare de sustragere”, acuză ea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunţat că nu deţine ”informaţii sugure care să ne permită să confirmăm informaţii despre zboruri charter, fie că este vorba despre cine le organizează, fie despre numărul cetăţenilor americani ori al membrilor altor grupuri prioritare de la bord (...), fie despre locul unde urmează să aterizeze”.

El a dat asigurări că ”înţelege îngrijorarea” organizaţiilor şi persoanelor implicate în aceste încercări de evacuare.

Imagini satelitare ale aeroportului, care datează de la 3 septembrie, surprind ţase avioane - unul poziţionat pe pistă, iar celelalte lângă clădiri.

Opoziţia republicană  americană profită de acest scandal, într-un context al unei nepopularitţi tot mai mari a preşedintelui democrat Joe Biden, din cauza modului în care a gestionat sfârşitul Războiului din Afganistan.

”Asta (...) evoluează către o luare de ostatici, (iar talibanii) nu vor lăsa cetăţăeni americani să plece atât timp cât nu vor primi o recunoaştere deplină a Statelor Unite”, denunţă la postul Fox News alesul republican din Camera Reprezentanţilor Michael McCaul.

Însă, porivit lui Marina LeGree, ”nimeni nu păzeşte uşa” pentru a împidica plecarea.

Un senator democrat, Richard Blumenthal, şi-a exprimat nemulţumirea într-un comunicat.

”Au trecut deja zile de când echipa mea şi cu mine încercăm să facem avioane să plece (...). Întârzierile nu sunt doar frustrante, ci de nescuzat”, a declarat el.

Un fost militar şi avocat, Eric Montalvo, implicat la rândul său în încercări de evacuare de la Mazar-i-Sharif, este şi mai virulent.

”Talibanii nu reţin aceste avioane ostatice. Problema este a Guvernului american. Departamentul de Stat nu are de dat decât un telefon, iar aceşti oameni ar putea pleca imediat”, acuză el.

Departamentul de Stat american a anunţat luni că patru cetăţeni aemricani au părăsit Afganistanul pe cale terestră, fără ca talibanii să-i împiedice.

Acestea sunt în mod oficial primele evacuări superviate de către Statele Unite după ce s-au retras din Afganistan, la 30 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.