Avocata femeii care l-a acuzat pe Julian Assange de viol, în Suedia, în 2010, Elisabeth Massi Fritz, a anunţat joi că va cere parchetului să redeschidă ancheta după arestarea fondatorului WikiLeaks la Londra, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vom face totul pentru ca procurprii să redeschidă ancheta suedeză şi ca Assange să fie predat Suediei şi trimis în faţa justiţiei pentru viol”, a declarat Elisabeth Massi Fritz pentru AFP.

Julian Assange a fost arestat joi de poliţia britanică la Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a primit azil la 19 iunie 2012, cu scopul de a evita un mandat de arestare cu privire la acuzaţii de viol şi de agresiuni sexuale în Suedia, pe care le-a respins mereu, apărând teoria unui complot.

”UN ŞOC”

Justiţia suedeză a clasat dosarul în mai 2017, cu trei ani înainte de prescriere, pentru că nu a putut să avanseze în investigaţii.

Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, refuza să iasă din ambasadă de teamă ca avea să fie arestat de către autorităţile britanice şi apoi extrădat şi judecat în Statele Unite din cauza difuzării, în 2010 a peste 700.000 de documente cu privire la activităţi militare şi diplomatice americane.

Vestea arestării sale de către agenţi din cadrul serviciului poliţiei metropolitane (MPS) la Ambasada Ecuadorului şi a plasării sale în arest preventiv ”sunt un şoc pentruclienta mea”, a spus Elisabeth Massi Fritz.

“Atât timp cât crima nu va fi prescrisă, clienta mea îşi păstrează speranţa că se va face dreptate”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al parchetului suedez a refuzat să comenteze informaţia.

”Analizăm asta”, a declarat el.

În vârstă de peste 30 de ani la momentul faptelor, reclamanta a depus plângere la 20 augist 2010 împotriva lui Julian Assange, pe care l-a întâlnit la o conferinţă de presă a WikiLeaks la Stockholm cu câteva zile mai înainte.

Ea îl acuză de faptul că a întreţinut cu ea un raport sexual neprotejat în timp ce ea dormea, în noaptea de 16 spre 17 august.

Julian Assange a susţinut mereu că ea a consimţit şi a acceptat să nu folosească prezervativ.

Instrucţia suedeză, împiedicată de refuzul lui Assange de a fi audiat în Suedia, a durat aproape şapte ani.

Plângerea altei tinere suedeze cu privire la agresiune sexuală, în aceeaşi perioadă, la Stockholm, a fost prescrisă în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.