Activiştii care se opun războiului Israelului din Gaza şi sprijinului acordat de Washington aliatului său din Orientul Mijlociu plănuiesc proteste la Capitoliul SUA miercuri. Protestele vor coincide cu vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu în SUA din această săptămână, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia se aşteaptă la un "număr mare de manifestanţi" şi a luat măsuri suplimentare de securitate, dar a declarat că nu există ameninţări cunoscute.

Netanyahu se va afla la Washington în această săptămână pentru a se adresa, la 24 iulie, unei sesiuni comune a Congresului SUA. Este de aşteptat să îl întâlnească pe preşedintele Joe Biden.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În SUA au avut loc luni întregi de proteste din partea grupurilor pro-palestiniene şi a studenţilor cu privire la sprijinul acordat de SUA Israelului în contextul războiului din Gaza, care a provocat moartea a cel puţin 38 983 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, în timp ce aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane de locuitori a fost strămutată şi a provocat o criză a foametei.

Biden a sprijinit recent negocierile pentru o încetare a focului, dar a continuat să sprijine militar Israelul.

Campania militară a Israelului a urmat unui atac din 7 octombrie al Hamas, ai cărui militanţi au pătruns în Israel, ucigând 1 200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene.

O coaliţie de grupuri este de aşteptat să participe la proteste, printre care ANSWER (un acronim pentru "Act Now to Stop War and End Racism"), grupul pentru pace şi drepturile omului condus de femei CodePink, grupuri palestiniene precum Palestinian American Community Center şi grupuri evreieşti, inclusiv Jewish Voice for Peace.

CodePink a declarat pentru Reuters că organizatorii au pregătit autobuze pentru ca apărătorii drepturilor omului să vină la Washington din numeroase state ale ţării.

"Anticipăm apariţia unui număr mare de manifestanţi", a declarat Poliţia Capitoliului Statelor Unite. "Planul nostru include adăugarea mai multor poliţişti - inclusiv de la mai multe agenţii externe".

Un fluturaş îndeamnă la formarea unei "linii roşii a poporului în jurul clădirii Capitoliului" miercuri, unde demonstranţii vor critica guvernul american pentru că nu a trasat o "linie roşie" în susţinerea Israelului, în ciuda bilanţului victimelor războiului.

Aproximativ 230 de angajaţi anonimi de la Capitol Hill, din 122 de birouri, au semnat o scrisoare, făcută publică săptămâna trecută, prin care îşi îndemnau şefii să protesteze sau să boicoteze discursul din 24 iulie în faţa Congresului al lui Netanyahu, împotriva căruia procuratura Curţii Penale Internaţionale a solicitat recent un mandat de arestare pentru presupuse crime de război.

Protestele din SUA de la izbucnirea războiului în Gaza au inclus marşuri, priveghiuri şi blocarea podurilor şi a drumurilor din apropierea gărilor şi aeroporturilor din mai multe oraşe, precum şi tabere în campusurile universitare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.