Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova şi-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, din martie anul viitor, pe care aproape sigur Vladimir Putin o să le câştige cu o majoritate covârşitoare, relatează Reuters.
În vârstă de 40 de ani, Ekaterina Dunţova a cerut luna trecută, într-un interviu acordat Reuters, încetarea conflictului din Ucraina şi eliberarea deţinuţilor politici, inclusiv a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi.
Ea a prezentat oficialilor de la Comisia Electorală Centrală documentele necesare pentru a se înscrie în mod oficial în alegerile în care victoria lui Putin este anticipată atât de susţinători, cât şi de opozanţi. Dunţova se confruntă acum cu un obstacol major, acela de a obţine 300.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale, de pe întreg teritoriul Rusiei, până la 31 ianuarie.
Întrebată dacă ea crede că autorităţile îi vor permite de fapt să candideze, Dunţova a replicat: "De ce vorbim despre permisiune, dacă acesta este dreptul meu conform legii şi am această posibilitate şi am calităţile necesare pentru a mă prezenta?".
"Noi doar ne deplasăm conform formulei prevăzute de legea federală şi pentru asta nu avem nevoie de permisiunea nimănui", a adăugat ea.
Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la putere - ca preşedinte sau ca prim-ministru - din 1999 şi candidează pentru a cincea oară pentru un nou mandat de şase ani. În condiţiile în care Navalnîi ispăşeşte condamnări la închisoare care totalizează peste 30 de ani, iar alţi critici importanţi ai Kremlinului se află fie în spatele gratiilor, fie în afara ţării din cauza riscului de arestare, nu există nicio figură consacrată din opoziţie care să-l provoace.
Susţinătorii lui Navalnîi spun că alegerile sunt o farsă, iar Kremlinul, prin intermediul Comisiei Electorale, controlează cine poate candida şi poate manipula cu uşurinţă votul, dacă este nevoie, cu ajutorul unui sistem electronic de vot opac. Kremlinul spune că Putin va câştiga deoarece se bucură de un sprijin public covârşitor, cu o popularitate de 80% în sondajele de opinie.
Putin a anunţat la începutul acestei luni că va candida ca independent, având susţinerea partidului Rusia Unită, dar niciun alt candidat nu şi-a depus oficial candidatura până în prezent. Cei susţinuţi de un partid politic au nevoie doar de 100.000 de semnături.
În interviul acordat Reuters, Dunţova a evitat să folosească cuvântul "război" pentru a descrie conflictul dintre Rusia şi Ucraina, pe care Putin îl numeşte "operaţiune militară specială", şi a recunoscut că îi este teamă. "Orice persoană sănătoasă la cap care face acest pas s-ar teme - dar frica nu trebuie să învingă", a spus ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.