Casa Albă şi Senatul american au ajuns în noaptea de marţi spre miercuri la un acord ”istoric” asupra unui uriaş plan de relansare economică a primei puteri mondiale, afectată dur de pandemia noului coronavirus, a anunţat liderul majorităţii republicane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”După zile de discuţii intense, Senatul a ajuns la un acord între cele două Partide (Democrat şi Republican) asupra planului istoric de susţinere în faţa acestei pandemii. Vom aproba acest text cel mai târziu azi”, a anunţat în hemiciclu senatorul republican Mitch McConnell.

Ora votului, revăzut miercuri, nu a fost stabilită. Acest plan este necesar să fie aprobat apoi de către Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, înainte să fie promulgat de către preşedintele american Donald Trump.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”El va trimite rapid mijloace noi pe liniile frontului bătăliei sanitare purtate de ţara noastră. Şi va injecta trilioane de dolari în lichidităţi în economie cât mai rapid posibil, pentru a ajuta muncitorii americani, micile întreprinderi şi industriile să traverseze turbulenţele şi să reapară la suprafaţă de cealaltă parte, gata să decoleze”, a adăugat el.

Liderul minorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, a salutat la rândul săuacordul dintre cele două partide ”asupra celui mai vast plan de salvare economică din Istoria americană”.

În contextul în care prima economie mondială probabil că a intrat deja în recesiune, aceste măsuri urmează să mobilizeze în jurul a 2.000 de miliarde de dolari. Textul oficial şi sumele precise nu au fost publicate la anunţarea acordului.

Însă aceste măsuri răspund unui număr de ”patru priorităţi”, a subliniat Mitch McConnell.

”Ele vor furniza rapid un ajutor financiar americanilor, prin cecuri plătite în mod direct gospodăriilor, de la clasa mijlocie şi până” la gospodăriile cu venituri mici, consolidând astfel indemnizaţiile de şomaj.

Acest punct era una dintre cererile democraţilor. Chuck Schumer şi-a expirmat satisfacţia faţă de faptul că salariaţii, dar şi muncitorii independenţi plasaţi în şomaj primesc ”în medie întregul lor salariu pe oo perioadă de patru luni”.

”În această situaţie critică, (planul) va furniza o susţinere istorică economiei reale americane, împrumuturi de urgenţă în valoare de miliarde de dolari, pentru ca cele mai mici întreprinderi să poată supravieţui şi continua să-şi plătească întreprinderile”, a anunţat McConnell.

Planul ”va permite de asemenea consolidarea bazelor noastre economice şi stabilizarea sectoarelor-cheie naţionale în vederea împiedicării cât mai multor concedieri cu putinţă, obligând totodată marile întreprinderi să dea socoteală”, a adugat el.

”Şi, bineînţeles, el va furniza un ajutor major spitalelor şi centrelor medicale, va investi în noi tratamente şi vaccinuri, pentru ca să putem învinge acest virus şi să trimite, cât mai multe echipamente şi măşti eroilor pe front, care se pun în pericol pentru a îngriji pacienţi”, a continuat Mitch McConnell.

Senatorul a folosit un limbaj războinic, subliniind că ”aceasta este o investiţie demnă de o epocă în război”, că ”bărbaţii şi femeile din cea mai mare ţară din lume vor învinge coronavirusul” şi că ”Senatul se va asigura că ei au muniţia de care au nevoie pentru a o face”.

CREŞTERI PE BURSE

În urma acestui acord, Bursa din Tokyo a încheiat miercuri cu o nouă apreciere spectaculoasă, de peste 8%. Optimismul a relansat deja, marţi, Wall Street, unde Dow Jones a înregistrat cea mai puternică apreciere într-o şedinţă din ultimii aproape 90 de ani.

Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin şi alţi emisari ai Casei Albe negociau la Capitoliu, sediul Congresului, cu liderii republicani şi democraţi de vineri.

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat marţi Congresul ”să acţioneze imediat”. ”Cu cât asta va lua mai mult timp, cu atât va fi mai dificil să se repornească economia. Muncitorii noştri vor suferi”, a scris elpe Twitter.

Înfuriată de beneficii - denunţate drept indecente - pe care un anumit număr de actori economici le-au obţinut de pe urma planului de salvare din criza din 2008, opoziţia democrată reclama administraţiei Trump o supervizare sporită a împrumuturilor acordate marilor întreprinderi.

Preşedinta democrată a camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a părut marţi înclinată să aprobe textul care urmează să fie adoptat de Senat, dacă acesta este rodul unui  consens şi ţine cont de marile priorităţi ale democraţilor.

Pandemia afectează de asemenea Congresul - în care trei parlamentari au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, iar aprximativ zece s-au plasat în izolare voluntar.

Bilanţul creşte rapid în Statele Unite, care înregistrau marţi seara peste 800 de morţi şi peste 55.000 de cazuri declarate oficial de covid-19, potrivit Universităţii de referinţă Johns Hopkins.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.