Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că 43 de avioane şi opt nave chineze au fost detectate în jurul insulei în 24 de ore, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Treizeci şi patru dintre aceste aeronave "au traversat linia mediană şi au pătruns în sud-vestul şi estul zonei de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (Adiz)", a precizat ministerul, menţionând că aceste mişcări au avut loc într-o perioadă de 24 de ore care s-a încheiat la 06H00 (22.00 GMT miercuri).

"Am monitorizat situaţia şi am reacţionat în consecinţă", se arată în declaraţie.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Imaginile difuzate de minister arată aeronave care înconjoară insula, cu excepţia coastei din nord-est.

China, care revendică insula democratică ca parte a teritoriului său, trimite aproape zilnic avioane de luptă, drone şi nave în jurul Taiwanului. 

Aceste ultime incursiuni urmează trecerii unei nave japoneze prin apele strâmtorii Taiwan, pentru a-şi afirma libertatea de navigaţie, după cum a relatat presa japoneză, fără confirmare din partea Tokyo.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a refuzat să comenteze informaţia argumentând că aceasta se referă la operaţiuni militare.

Nava japoneză a trecut miercuri prin strâmtoarea Taiwan, după trecerea navelor din Statele Unite, Canada şi Germania.

La 11 iulie, Taipei a declarat că a detectat un număr record de 66 de aeronave militare chineze în decurs de 24 de ore.

China a declarat că nu va renunţa niciodată la utilizarea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei Taiwan şi a intensificat presiunea militară şi politică asupra insulei în ultimii ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.