Circa 3.000 de oameni au luat parte marţi la funeraliile de stat organizate la Amatrice în memoria victimelor seismului din Italia, marcate de momente emoţionante precum lansarea de baloane albe şi citirea numelor celor peste 200 de oameni care şi-au pierdut viaţa în provincia Rieti, relatează Corriere della Sera.
Opt minute i-a luat episcopului din Rieti, Domenico Pompili, care a oficiat slujba, să citească numele celor peste 200 de victime din provincie, printre care şi români.
La final, mulţimea s-a ridicat în picioare şi a aplaudat. Printre oamenii care au înfruntat ploaia pentru a asista la ceremonie au fost şi premierul Dacian Cioloş, însoţit de ministrul muncii Dragoş Pîslaru, dar şi preşedintele Italiei Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi, preşedintele Senatului Pietro Grasso şi preşedinta Camerei Deputaţilor Laura Boldrini.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Papa Francis l-a trimis pe principalul său asistent, arhiepiscopul Konrad Krajewski, la Amatrice pentru a lua parte la ceremonia funerară.
Întreaga slujbă s-a derulat la umbra unui crucifix recuperat din ruinele uneia dintre bisericile din Amatrice distruse de seism şi fixat pe altar – un simbol al hotărârii comunităţii de a merge mai departe, scrie Corriere della Sera.
“Părăsirea acestor locuri ar însemna să le ucidem pentru a doua oară”, a spus episcopul Pompili în timpul predicii. “Cutremurul nu ucide. Ucid operele omului”, a subliniat el.
“Dumnezeu nu poate fi folosit drept ţap ispăşitor (...), după cum ar trebui evitat să ne mulţumim cu răspunsuri patetice, la limita superstiţiilor. Ca atunci când se invocă destinul, ghinionul, coincidenţa impresionantă a circumstanţelor”, a adăugat el.
Episcopul a evocat în predica sa şi tema reconstrucţiei, avertizând că aceasta nu trebuie să se transforme într-o “dispută politică” sau într-o formă de a face profit, ci trebuie să facă să “renască o frumuseţe pe care o administrăm cu toţii”.
“Nu vor fi suficiente câteva zile, va fi nevoie de ani”, a adăugat el, pledând pentru o “implicare sensibilă şi tenace, de o îmbrăţişare puternică şi discretă, de un angajament pe termen scurt, mediu şi lung”.
Douăzeci şi opt de sicrie, dintre care două albe şi mici, cu jucării de plus deasupra, au fost aduse pentru funeraliile de stat. Iniţial, numărul acestora trebuia să fie de 38, dar 10 dintre ele au fost duse deja la cimitir.
În total, 292 de oameni şi-au pierdut viaţa în seism, dintre care 231 au murit la Amatrice în urma cutremurului din 24 august, iar 11 la Accumoli. Alte cinci persoane au murit în regiunea vecină Le Marche. Printre aceştia se numără şi 11 români.
În regiunile devastate de seism trăiesc între 8.000 şi 10.000 de români. Aproximativ 1,3 milioane de români trăiau anul trecut în Italia, potrivit unor estimări. Mulţi dintre ei muncesc în agricultură, ca ajutoare în gospodării sau îngrijesc bătrâni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...