Procurorii DIICOT au identificat zeci de tinere, unele dintre ele minore, victime ale traficanţilor de persoane, ele fiind recrutate din familii cu situaţie materială precară, prin metoda ”loverboy”. În unele cazuri, traficanţii de carne vie acţionau şi de peste zece ani. Percheziţii domiciliare au avut loc, joi, în mai multe zone din ţară în dosare care vizează destructurarea grupurilor infracţionale specializate în proxenetism şi trafic de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În judeţul Dolj, procurorii DIICOT au destructurat un grup de traficanţi de persoane care acţiona din anul 2013. Anchetatorii au stabilit că în traficul de carne vie erau implicaţi mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, relaţiile de rudenie constituind, conform procurorilor, ”un factor important de organizare şi coeziune a grupului infracţional, acestea asigurând o colaborare optimă, strânsă şi constantă”. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Grupul infracţional a identificat persoane vulnerabile (cu o situaţie materială precară sau care proveneau din familii dezorganizate, cu o educaţie precară), parte dintre acestea minore, pe care le-au recrutat folosind diferite promisiuni mincinoase (convieţuirea împreună, găsirea unui loc de muncă etc.) şi le-au determinat/constrâns să practice prostituţia. Astfel, folosind preponderent metoda «loverboy», membrii grupului au câştigat încrederea persoanelor vătămate şi, sub pretextul construirii unui viitor comun (deşi se aflau în alte relaţii de concubinaj) şi oferirii unui mod de viaţă lipsit de griji, le-au convins să practice prostituţia în folosul lor, activitate desfăşurată în special pe teritoriul Italiei. De regulă, persoanele vătămate au fost cazate în imobilele închiriate în acest scop de unul dintre membrii grupului şi obligate să practice prostituţia «la stradă» în zona Romei (unde grupul infracţional organizat deţinea «posturi»), fiind în permanenţă controlate/supravegheate, sumele de bani fiind însuşite în totalitate de membrii grupului”, aratî DIICOT. 
 
Joi, procurorii DIICOT Craiova au făcut nouă percheziţii la domiciliile suspecţilor, urmând a audia în acest dosar 13 persoane. În cadrul anchetei din Dolj procurorii au identificat 17 persoane vătămate.
 
În Argeş, procurorii DIICOT Piteşti au identificat 16 femei victime ale unui grup infracţional profilat pe trafic de persoane. 
 
”În cauză s-a reţinut că, începând cu anul 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism, care a acţionat până în prezent. Membrii grupului au racolat şi exploatat sexual, pe teritoriul României, un număr de 16 persoane vătămate, care au fost obligate să practice prostituţia. În acest scop, au fost utilizate site-urile de promovare a serviciilor sexuale”, informează DIICOT, într-un comunicat.
 
Joi, procurorii DIICOT Piteşti au făcut 11 percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, urmând a duce la Serviciul Teritorial Piteşti, în vederea audierii, 18 persoane.
 
Tot joi, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, împreună cu procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Călăraşi, au pus în aplicare 5 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Călăraşi şi Ilfov şi în municipiul Bucureşti, într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane.
 
Traficanţii, care au acţionat ani la rând, obligând femei să se prostitueze, au obţinut de pe urma activităţii victimelor sute de mii de euro. 
 
”În perioada 2012-2020, membrii grupului infracţional organizat ar fi recrutat, prin utilizarea metodei loverboy, 8 persoane vătămate, dintre care una minoră, pe care, prin inducere în eroare şi utilizarea de violenţe fizice şi psihice, le-ar fi exploatat, prin determinarea la practicarea prostituţiei pe teritoriul Franţei, obţinând în mod semnificativ avantaje de natură patrimonială. De asemenea, în perioada 2021-2022, unul dintre membrii grupării ar fi recrutat o persoană vătămată, pe care, ulterior, ar fi exploatat-o prin determinarea la practicarea prostituţiei pe teritoriul Olandei şi României. Totodată, în cursul anului 2010, anterior constituirii grupului infracţional organizat, unul dintre bănuiţi, ar fi recrutat o persoană vătămată, minoră la acea dată, pe care ar fi exploatat-o, prin determinarea la practicarea prostituţiei într-o zonă rurală, a judeţului Călăraşi”, informează DIICOT.
 
Procurorii suspectează că, în perioada 2012-2020, rude sau apropiaţi ai membrilor grupului infracţional i-au sprijinit pe aceştia să obţină sume de bani realizate de victimele traficului de persoane, aproximativ 700.000 de euro, prin faptul că ar fi acceptat să transmită şi să primească sume de bani, pe care le-ar fi remis, ulterior, membrilor grupului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.