Procurori ai DIICOT Iaşi, împreună cu poliţişti, fac, marţi, 121 de percheziţii în 23 de judeţe şi în Bucureşti, într-un dosar care vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat şi dulciuri susceptibile de a avea efecte psihoactive. 42 de persoane vor fi duse la Iaşi pentru a fi audiate în acest dosar. Dulciurile - jeleuri, prăjituri, drajeuri - erau vândute inclusiv minorilor. Ancheta în acest caz a fost declanşată în urma unei autosesizări a poliţiştilor şi procurorilor DIICOT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
UPDATE - Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat că investigaţia a pornit în luna mai, după o autosesizare a anchetatorilor. 
 
“Este vorba despre o autosesizare a poliţiştilor BCCO Iaşi şi a procurorilor DIICOT de la sfârşitul lunii mai”, a adăugat Georgian Drăgan.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Cele 121 de percheziţii domiciliare au loc în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti.
 
Procurorii DIICOT afirmă că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit o grupare având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
 
Aceste persoane au produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles”, respectiv jeleuri, prăjituri, drajeuri, cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În timpul cercetărilor au fost identificate substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC.
 
 
De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupării au produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive şi care puneau în pericol viaţa consumatorilor. 
 
"Investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic etnobotanice", se arată într-un comunicat al DIICOT Iaşi.
 
Dispozitivele de tip "vape" care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line, respectiv site-uri de specialitate şi site-uri cunoscute care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. 
 
În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializează astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.
 
De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, iar persoanele care vând astfel de produse, deşi cunosc efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le comercializează fără nicio restricţie, inclusiv minorilor.
 
Un număr de 42 de persoane urmează să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT Iaşi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.