Toată ţara, cu excepţia zonelor de litoral din Tulcea şi Constanţa, se află sâmbătă sub coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări meteorologice vizând instabilitate atmosferică accentuată în jumătate de ţară, începând de sâmbătă, de la ora 15.00 şi până duminică dimineaţă.
UPDATE - O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică este valabilă pentru intervalul 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 10
”În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, precum şi în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15...25 l/mp şi izolat de peste 30...40 l/mp”, precizează ANM.
Duminică vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, local în jumătatea de nord a ţării şi izolat în rest.
Din 22 iunie, ora 15 până în 23 iunie, ora 6, este valabilă o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată
”În intervalul menţionat, în Crişana, Maramureş, local în Banat şi Transilvania, precum şi în nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, grindină de medii şi mari dimensiuni, averse torenţiale şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp”, anunţă metrorologii.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat.
”Valul de căldură se va menţine în Maramureş, nordul Crişanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde şi în Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, transmit meteorologii.
Local la munte, precum şi în regiunile vestice, nordice şi centrale, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.
O avertizare cod portocaliu privind un val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat vizează Banatul, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local Oltenia şi Muntenia.
”Valul de căldură va persista şi se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, informează ANM.
Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Cinci judeţe se află sâmbătă, total sau parţial, sub avertizare cod roşu, fiind prognozate val de căldură persistent şi intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.
”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (nopţi tropicale). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă metrorologii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.