Poliţia Română face, miercuri, 45 de percheziţii, în Bucureşti şi 6 judeţe, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ două milioane de lei unei unităţi bancare, prin înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Sunt cercetate 56 de persoane. Angajaţii băncii nu sunt vizaţi de anchetă până acum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a anunţat că, până în acest moment, nu a fost stabilită implicarea unor angajaţi din cadrul unităţii bancare. 

“Până la acest moment, nu s-a stabilit implicarea unor angajaţi din cadrul acestei unităţi bancare. În majoritatea cazurilor a existat un intermediar, o societate de broker care a fost implicată în obţinerea acestor credite, care au certificat realitatea acelor înscrisuri depuse la dosarul de creditare. (...) Beneficiarii acestor credite au fost îndrumaţi, sprijiniţi şi coordonaţi de alte persoane care au obţinut majoritatea sumelor, în procent de peste 70% din creditele obţinute, beneficiarii fiind în fapt persoane cu venituri modeste, fără posibilităţi materiale şi care s-au bucurat la sumele respective pe moment de care au beneficiat”, a trasmis Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
Sursa citată a precizat că beneficiarii au legătură între ei şi provin din aceleaşi familii şi din aceeaşi zonă geografică. 
 
“Beneficiarii au o oarecare legătură între ei, provin din aceleaşi familii, din aceeaşi zonă geografică, s-a perpetuat această posibilitate de a obţine o sumă de bani fără prea mult efort şi atunci această nevoie a dus şi la implicarea solicitanţilor în această activitate”, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice. 
 
Ei susţin că există riscul ca banca să nu-şi mai recupereze banii. 
 
“Există acest risc, sumele nu sunt foarte mari şi au fost cheltuite probabil în momentul când au intrat în posesia beneficiarilor şi a celor care îi coordonau pentru diverse nevoi. Nu au fost identificate proprietăţi care să acopere prejudiciul sau alte bunuri de valoare”, a menţionat sursa citată.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”La data de 12 august 2020, poliţiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi D.G.P.M.B. - Poliţia Sectorului 2 - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 45 de percheziţii domiciliare. Activităţile se desfăşoară în Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Ilfov, Mureş şi Teleorman, în două dosare penale aflate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti”, a transmis, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Sursa citatăa precizat că, în cele două cauze, sunt efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, cu ocazia obţinerii de credite de nevoi personale de la o instituţie bancară din Bucureşti, de persoane care nu ar fi îndeplinit condiţiile de creditare şi care s-ar fi folosit de înscrisuri falsificate în acest scop.

”Din cercetări a reieşit că solicitanţii creditelor ar fi facut parte din două filiere infracţionale, ce ar fi furnizat documentele falsificate, coordonat şi sprijinit demersurile la unitatea bancară şi şi-ar fi însuşit mare parte din sumele de bani obţinute.  În cele două dosare penale, sunt cercetate 56 de persoane pentru un prejudiciu cauzat de aproximativ două milioane de lei”, a transmis Poliţia.

Poliţiştii vor pune în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, ce vor fi conduse la sediile unităţilor de poliţie, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale.

Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul I.G.P.R. – Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi al poliţiştilor D.G.P.M.B. şi inspectoratelor de poliţie judeţene Călăraşi, Ialomiţa, Mureş şi Teleorman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.