Unsprezece poliţişti, între care fostul şef al Poliţiei Judeţene Vaslui Mihai Carp şi fostul şef al Biroului Rutier Vaslui Iulian Munteanu, au fost trimişi în judecată de DNA, într-un dosar privind fapte de corupţie. Munteanu este acuzat, printre altele, că a luat mită lemne de foc, şampanie sau îmbrăcăminte pentru a favoriza diverşi şoferi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată nouă poliţişti de la Poliţia Judeţeană Vaslui, între care şi fostul şef al instituţiei până în toamna anului trecut, Mihai Carp, precum şi a unui ofiţer de la Poliţia Română şi a unui subofiţer de la Poliţia Ilfov.
Cei 11 poliţişti sunt acuzaţi, între altele, de luare, dare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu sau fals material în înscrisuri oficiale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cele mai multe infracţiuni, respectiv 32, sunt formulate de anchetatori în cazul fostului şef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu) comisarul Iulian Munteanu, aflat în arest preventiv.
Iulian Munteanu este acuzat că, în perioada 2013-2015, ar fi determinat mai mulţi poliţişti din subordinea sa, cercetaţi în aceeaşi cauză, să aplice sancţiuni mai blânde decât s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment ori chiar să evite aplicarea vreunei sancţiuni.
”În unele situaţii, Iulian Munteanu a pretins de la şoferi favorizaţi foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, respectiv baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model. Totodată, i-a determinat pe subordonaţi, printre care inculpaţii Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei şi Guralivu Constantin, să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situaţii chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii. Alt şofer care a primit o sancţiune contravenţională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost şi inculpatul Safir Ciprian (n.r.-administratorul unei firme de construcţii), care a semnat procesul-verbal de sancţiune contravenţională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancţiunii contravenţionale principale a avertismentului, în loc de sancţiunea contravenţională principală a amenzii”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
În 30 decembrie 2014, Iulian Munteanu l-a determinat pe inculpatul Romică Huhurez să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire în municipiul Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire atât la locuinţa sa, la proprietatea unui superior cât şi la spălătoria unei cunoştinţe.
Totodată, în ianuarie 2015, Munteanu l-a determinat pe inculpatul Cernat Irinel Ioan să nu reţină certificatul de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluţionarea, de către funcţionarul competent de la o societate comercială, a dosarului de branşare la reţeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului în care locuia inculpatul Zamfir Marius Cristian - persoană din anturajul ofiţerului de poliţie. O lună mai târziu, arată procurorii, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru o persoană din anturajul său.
Anchetatorii îl mai acuză pe fostul şef al Biroului Poliţiei Rutiere Vaslui că, în iunie 2015, a ”deturnat realitatea” în cazul unui accident în care au fost implicaţi un poliţist şi inculpatul Zamfir Marius Cristian, administrator al unei societăţi comerciale, în sensul că i-a suspendat permisul de conducere agentului de poliţie, deşi vinovat de producerea accidentului a fost omul de afaceri.
De asemenea, procurorii DNA arată că Iulian Munteanu ar fi primit materiale de construcţii, sticle cu şampanie şi îmbrăcăminte, pentru a interveni la un angajat de la RAR pentru urgentarea unei inspecţii tehnice şi la un coleg din alt judeţ pentru ca poliţistul de acolo să soluţioneze cu celeritate un dosar penal.
În octombrie 2015, Munteanu, la instigarea inculpatului Sava Ionuţ, ”a falsificat prin alterare conţinutul unei autorizaţii de reparaţie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava să beneficieze de o despăgubire mai mare”.
Conform anchetatorilor, în 8 aprilie 2015, inculpatul Mihai Axente, în calitate de comisar-şef la Poliţia Română a primit de la fostul şef al Biroului Rutier Vaslui Iulian Munteanu carne de miel şi vin de diverse sortimente şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui pat din lemn de esenţă frasin, pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi a nu aplica eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond făcut în perioada 30 martie - 20 aprilie 2015. Patul a fost confecţionat gratuit de către inculpatul Zamfir Marius-Cristian la propunerea lui Iulian Munteanu şi dat lui Mihai Axente de la IGPR, printr-un intermediar, în 10 iunie 2015.
Comisarul-şef Mihai Axente, de la Direcţia Rutieră a IGPR, aflat în arest preventiv din decembrie 2016, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare la abuz în serviciu.
Pe de altă parte, arată procurorii, fostul şef al Poliţiei Judeţene Vaslui Mihai Carp, cercetat în libertate şi pensionat medical luna trecută, este acuzat că, în urmă cu un an, l-a instigat pe Ioan Vîrlan, în calitate de şef al Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), să-l determine pe un agent de poliţie din subordinea sa să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancţiunii aplicate, din amendă contravenţională în avertisment.
Trimis în judecată în acest dosar pentru şase infracţiuni, Ioan Vîrlan mai este acuzat că, în septembrie 2015, ”l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu, respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană”.
”Pentru această faptă, în perioada 24 septembrie 2015 – octombrie 2015, inculpatul Vîrlan Ioan a pretins şi primit în două rânduri de la şofer mai multe bunuri în valoare de 126 lei. În 08 octombrie 2015, acelaşi inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui pentru deplasarea în municipiul Vaslui a unei persoane din familia ofiţerului”, se mai arată în rechizitoriul DNA.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil ce face obiectul confiscării speciale, de la inculpatul Axente Mihai.
În acest dosar au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, majoritatea administratorii unor firme, care ar fi fost complici la faptele comise de către poliţişti şi ar fi beneficiat de anumite avantaje.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.