Trei persoane au fost reţinute şi alte şapte puse sub control judiciar de procurorii DNA în dosarul care vizează obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri din Capitală, aflate în proprietatea statului. Printre inculpaţi se află şi un inspector al Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1. Persoanele cercetate identificau terenuri expropriate şi susţineau că le-au obţinut prin uzucapiune, reuşind să intre în posesia acelor terenuri prin sentinţe întocmite pe numele unor oameni cu situaţie materială precară. Ulterior, terenurile au fost vândute, pe ele fiind construite clădiri rezidenţiale şi de birouri, într-una dintre ele fiind şi sediul unei secţii de Poliţie, unde se plăteşte chirie unuia dintre inculpaţi.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, miercuri, că procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 28 noiembrie, a inculpaţilor G.A.M., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, spălarea banilor, în formă continuată, G.E.N., pentru constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, spălarea banilor, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, şi G.V.C., pentru constituirea unui grup infracţional organizat, spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la fals intelectual în forma participaţiei improprii.
Potrivit DNA, în acest dosar s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, faţă de şapte inculpaţi, printre care şi Bogdan Florin, inspector în cadrul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un notar public, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
DNA arată că în acest dosar se fac cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care şi inculpaţii menţionaţi, a unor infracţiuni în vederea obţinerii pe nedrept a 24 de terenuri, aflate în proprietatea statului, situate în Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti. În acest context, inculpaţii G.A.M., G.E.N. şi G.V.C. au constituit o grupare la care ulterior au aderat şi alte persoane, printre care şi o parte dintre ceilalţi inculpaţi cercetaţi în prezenta cauză.
”Ca şi mod de operare, inculpaţii ar fi identificat iniţial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea şi folosirea unor sentinţe civile judecătoreşti false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în faţa notarilor publici şi a altor instituţii de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceştia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietăţii şi înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară. Sentinţele respective ar fi fost redactate de către inculpaţi pe numele unor persoane cu o situaţie materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor şi cărora li s-ar fi indicat şi ce anume să declare în faţa autorităţilor referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora”, afirmă procurorii.
Conform sursei citate, în unul dintre cazuri, inculpaţii ar fi beneficiat de ajutorul notarului public şi al inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicităţii documentelor puse la dispoziţie.
Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor, spun anchetatorii.
În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinţe ori clădiri de birouri. Într-una dintre clădirile de birouri funcţionează sediul unei secţii de poliţie, pentru al cărei spaţiu se plăteşte chirie şi în prezent unuia dintre inculpaţi.
Profitul obţinut de membrii grupării din tranzacţionarea ulterioară a acelor terenuri depăşeşte suma de 10 milioane de euro.
În acest dosar se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpaţilor şi persoanei suspecte li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi art. 309 Cod de procedură penală.
Miercuri, inculpaţi G.A.M., G.E.N. şi G.V.C. urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii DNA au făcut, marţi, 11 percheziţii la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme din Bucureşti într-un dosar care vizează obţinerea pe nedrept a 24 de terenuri din Capitală, aflate în proprietatea statului. Prejudiciul depăşeşte 10 milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...