Specialişti din Austria, Franţa şi Germania vor participa, în judeţul Timiş, la un amplu exerciţiu privind intervenţia la inundaţii, alături de echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al ISU ”Banat”, exerciţiul, cu finanţare europeană, se va desfăşura în perioada 09 – 12 martie.

La acesta vor participa instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare şi detecţie CBRN din Franţa şi o echipă de suport tehnic TAST din Germania. 

Sâmbătă, în cadrul exerciţiului va fi folosit sistemul de alarmare a populaţiei privind inundaţiile a SC Aquatim SA.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Marian Dragne, vor fi prezenţi la eveniment.

De asemenea, la exerciţiu vor participa şi instiuţiile locale parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş după cum urmează: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, Inspecoratul de Jandarmi Judeţean Timiş, Administraţia Bazinală de Apă Banat, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Timiş, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor vizate în cadrul exerciţiului, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, SC Aquatim SA, Garda de Mediu Timiş, Poliţia Locală Timişoara şi Moşniţa Nouă, Poliţia Transporturi Feroviare, Uzina de Apă, Crucea Roşie Timiş, Direcţia Agricolă Timiş, Aeroportul Internaţional Timişoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier.    

Evenimentul este organizat de un consorţiu format din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România, Crucea Roşie din Austria, Serviciul de Stat de Stins Incendii şi Salvare din Letonia şi Fundaţia Centrul Naţional APELL pentru Managementul Dezastrelor. În cadrul proiectului au calitate de parteneri asociaţi Şcoala Naţională Superioară pentru Ofiţeri de Pompieri Salvatori din Franţa, Directoratul de Protecţie şi Salvare din Macedonia şi Unitatea de Mediu (UNEP) din cadrul OCHA/ONU. 

Scenariul exerciţiului prevede că de la începutul lunii martie un front atmosferic a determinat producerea unor fenomene meteorologice periculoase în tot vestul ţării, judeţele Timiş şi Hunedoara, fiind foarte grav afectate. Astfel, se presupune că s-au produs inundaţii majore, iar un al doilea val de inundaţii riscă să afecteze bazinele hidrografice Timiş, respectiv Bega, fapt ce a dus la necesitatea cererii de asistenţă internaţională întrucât forţele de pe plan local sunt depăşite de situaţie. De asemenea, scenariul mai prevede că 23 de localităţi sunt în pericol iminent, mai multe lucrări hidrotehnice fiind afectate, impunându-se evacuarea populaţiei. În acest sens s-au constituit cinci tabere de sinistraţi pe raza judeţului Timiş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.