Zeci de mii de spectatori care au venit, sâmbătă, la Aeroportul Băneasa să vadă spectacolul aerian au rămas ore în şir cu ochii aţintiţi la parada avioanelor de luptă, care “se răsucesc ca un tirbuşon”, îşi turează motoarele şi lasă în urma lor desene de fum, în decorul cerului care a ars ca focul.
“Actorii” pe scena cerului au fost peste 250 de piloţi români şi străini, veniţi din SUA, Spania, Ucraina, Cehia, Grecia şi Bulgaria să-şi prezinte spectacolele şi să îi aducă un omagiu lui Traian Vuia, care în urmă cu 110 ani se lansa în primul său zbor cu un aparat mai greu decât aerul.
Piloţii, cu aparatele lor moderne, unele care pot fi folosite în operaţiuni aeriene militare, s-au întrecut în demonstraţii de măiestrie în zbor, acrobaţii şi lupinguri, care i-au încântat pe spectatori şi i-au făcut pe unii să spună că “se răsucesc ca un tirbuşon”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
“Răsucesc avioanele acelea de mii de kilograme ca un tirbuşon. Apoi merg pe spate, apoi iar ca tirbuşonul. Apoi drept, ca o săgeată. Cu un aşa pilot aş merge fără teamă”, spune o femeie.
“Este senzaţional. Ia uite ce face, s-a rotit de 20 de ori. Nu o fi ameţit pilotul? Acum merge şi pe spate. Doamne, ce curaj!”, spune un bărbat lângă care veniseră cinci prieteni.
Copiii veniţi să-i vadă pe acrobaţii aerului au privit cu admiraţie şi unii cu dorinţa de a conduce şi ei avioane când vor fi mari.
“Mama, eu o să conduc avioane? întreabă un băiat de 12 ani. “Dacă îţi place şi înveţi bine, sigur”, răspunde femeia. “Cât de bine să învăţ, că e cam greu. Pot să mă fac pilot fără să învăţ la istorie şi la română? continuă băiatul. Răspunsul negativ al mamei nu a fost pe placul băiatului, care i-a răspuns, oftând: ”Mai bine aştept să coboare pilotul şi îl întreb pe el”.
De pe cerul fără pic de nori au fost lansaţi din aeronave paraşutişti, printre ei şi cei ai formaţiei Blue Wings.
Ca în fiecare an, celebrii Iacări acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene, au oferit şi în acest an dovada măiestriei lor, demonstranţiile lor incluzând efecte pirotehnice, muzică şi lumini. Minute în şir în timpul demonstraţiei lor oamenii au exclamat: “Spectacolul este încântător!”.
Spectatorii au putut vedea la BIAS şi demonstraţiile executate cu măiestrie şi siguranţă de piloţi ai companiei naţionale de transport aerian TAROM, dar şi de piloţi ai Ministerului Afacerilor Interne sau de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.
“Este un spectacol de forţă aeriană şi precizie matematică, în care aşii aviaţiei militare şi civile din România, dar şi din Spania, Ucraina, Cehia, SUA, Grecia, Bulgaria, Austriaşi Lituania îi încântă pe spectatori cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol”, explică Valentin Iordache, directorul de comunicare de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
La invitaţia Forţelor Aeriene Române, la BIAS 2016 au participat, în premieră, militari din forţele aeriene din Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, SUA şi Ucraina, atât la expoziţie, dar şi la demonstraţilei aeriene, spune Iordache.
“Aici, la sol, sunt două aeronave F 15 ”Eagle”, din dotarea Garzii Naţionale a SUA, alături de un avion Su-27 din dotarea Forţelor Aeriene ale Ucrainei, mult mai spectaculos în aer”, spune un bărbat care se autointitulează “cunoscător”.
Tot el le explică celor din jur: “Uite, acolo sunt aeronave F18M “Hornet” ale Forţelor Aeriene Spaniole, JAS 39C “Gripen” şi L 159 “Alca” ale Forţelor Aeriene Cehe. Mai încolo, în expoziţie, vedem Mirage 2000 ale Forţelor Aeriene Elene, Su 25 ale Forţelor Aeriene Bulgare, An 26 ale Fortelor Aeriene Ucrainene şi C 130 ale Alabama Air National Guard”.
Cel mai mare avion din expoziţia de la sol din acest an este aeronava Boeing E-3A Sentry AWACS, aflată sub comanda NATO. La această aeronavă era şi coada cea mai mare, pentru că orice adult sau copil voia să vadă cum arată o astfel de aeronavă NATO în interior. Aşa că, zeci de persoane au stat cuminiţi la cadă în jurul avionului, aşteptând ca un însoţitor, român sau american, în funcţie de grup, să îi preia şi să le explice ce reprezintă aparatura aceea sofisticată din interior.
“Când venim aici, este ca la serviciu. Pentru că, vedeţi, avem calculatoare, lucrăm continuu”, spune Eugen Ştefănuţă, printre primii români din misiunile NATO.
“Este o echipă multinaţională la bord. Am fost şi în Afganistan. Aeronavele AWACS fac parte din sistemul Alianţei de avertizare timpurie şi sunt dotate cu aparatură radar ce face posibilă supravegherea spaţiului aerian pe o suprafaţă de 31.000 de kilometri pătraţi În componenţa E-3A, formată din aeronave AWACS, activează personal multinaţional, între care se află şi militari români. Eu fac parte din primele echipaje în care au intrat români”, a explicat Ştefănuţă, care acum îşi încheie misiunea NATO.
Oamenii au coborât cu grijă din aeronavă, dar nu înainte de a face poze la bord sau în faţa avionului cu militarii americani. Americanii le-au dau şi amintiri: afişe, insigne sau câte o jucările cu înscrisul “NATO E-3A Component”.
Pe toată suprafaţa din afara spaţiului de zbor, chiar în dreptul aeronavelor expuse la sol, erau măsuţe cu produse de vânzare - şepci, insigne tricouri, brăţuri, orice amintire, dar neapărat cu un însemn aviatic. Doamnele puteau alege, din expoziţia organizată într-un cort imens, cercei în formă de avion, brăţări şi chiar inele.
Tot în expoziţie, cei intersaţi puteau simula un zbor aviatic sau puteau face doar un tur virtual cu ei la manşă.
Din expoziţie nu a lipsit colţul intitulat ”Memorial Aurel Vlaicu”. Într-un alt colţ intitulat “Camarazii”, aparţinând Asociaţiei de Caritate din Armata Română, puteau fi făcute donaţii pentru familiile militarilor căzuţi la datorie.
De la spectacolul aerian nu au lipsit micii, cârnaţii şi carnea pregătite pe grătare care încingeau şi mai mult aerul. Încă de la deschidere, în timp ce primele avioane apăreau pe cer, grătarele au început să sfârâie, iar băuturile au fost puse la rece. Rapid, zona s-a umplut de miros, aşa ca mulţi dintre spectatorii care nu au rezistat ispitei s-au aşezat la masă.
Unii oameni veniţi să vadă spectacolul aerian au ocupat chiar şi mare parte din asfalt, pe care şi-au pus, ca la picnic, pături, umbrele sau scaune, în băiata directă a soarelui torid. Câteva rânduri mai în spate erau amenajate mese şi bănci, sub corturi mari. Era locul unde oamenii mâncau mici, cârnaţi sau friptură, cu cartofi prăjiţi şi murături. “Regina” băuturii a fost berea la draft.
Din cauza căldurii, zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar două chiar au fost transportate la spital.
“Era firesc, este primul an în care spectacolul se desfăşoară la sfârşitul lunii iulie, când este foarte cald, până acum era în iunie. Şi tot pentru prima dată este fără pauză, adică toată ziua”, a spus medicul Mihail Melnic.
Cortina marelui spectacol aerian s-a lăsat abia seara şi a continuat, la sol, cu concerte susţinute de Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici &Teo Boar şi Nicu Alifantis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.