Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a participat anual, ca partener, la Programul „Vara pe uliţă”, iniţiat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, pentru iniţierea copiilor în tehnici tradiţionale şi desfăşurarea de activităţi informativ-preventive, în timpul vacanţei de vară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La cea de-a cinsprezecea ediţie, de anul acesta, s-au desfăşurat patru acţiuni de informare preventivă, la care au fost invitaţi poliţişti de la rutieră, siguranţă şcolară, poliţia canină, criminalişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică şi reprezentanţi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog. La cativităţi, au participat 284 de copii şi 71 de adulţi, precizează Poliţia Română într-un comunicat oficial. 

În acest program, copiii şi tinerii au avut ocazia să descopere, cu ajutorul creatorilor populari, tainele unor străvechi meşteşuguri (olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură naivă, cusut-ţesut, împletituri, podoabe populare, măşti populare, păpuşi), să desfăşoare activităţi de divertisment (concursuri, teatru, poezie, muzică, joc) şi să primească de la poliţişti recomandări preventive destinate reducerii riscului de victimizare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Activităţile au abordat teme despre siguranţa pe stradă, în spaţiile comerciale, acasă, în mediul online şi la locurile de joacă, iar recomandările preventive destinate reducerii riscului de victimizare au fost transmise prin metode interactive, jocuri de rol şi demonstraţii. De asemenea, participanţii s-au bucurat să se implice într-o cercetare la faţa locului şi să descopere probe într-un caz de furt din locuinţă, pus în scenă de poliţiştii de la Institutul Naţional de Criminalistică.

”Astfel, cei care au făcut cercetarea au învăţat cum să se ferească de furturi şi au promis că le vor transmite şi părinţilor recomandări ca să fie precauţi. Informaţiile au vizat aspecte legate de protejarea bunurilor de valoare, a căilor de acces în domiciliu şi a lucrurilor, în general. Cu ajutorul poliţiştilor de la rutieră, copiii au învăţat, într-un mod creativ, adaptat vârstei lor, cum să circule pe stradă în siguranţă, respectând semnificaţia indicatoarelor. De asemenea, au aflat ce responsabilităţi are un pieton şi ce înseamnă o conduită preventivă în trafic, iar şedinţa de pregătire s-a încheiat cu un concurs de întrebări fulger”, precizează Poliţia Română.

Au mai fost organizate şi ateliere de prevenirea a consumului de droguri de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar poliţiştii de la siguranţă şcolară au repetat împreună cu participanţii ce înseamnă bullyingul şi ce consecinţe are în relaţiile dintre colegii de şcoală. În cadrul sesiunii preventive, a fost invitat un câine poliţist specializat în detectarea urmelor persoanelor dispărute.

Astfel, participanţii au pus multe întrebări, după finalizarea exerciţiilor demonstrative, despre munca de poliţist, activitatea de prevenire a criminalităţii şi importanţa colaborării între specialişti. Recomandările preventive au fost apreciate de părinţii şi bunicii copiilor prezenţi care au considerat foarte utilă repetarea acestor sesiuni de informare, pentru creşterea gradului de siguranţă a minorilor, pe perioada sezonului estival, se mai menţionează în comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.