Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din cele trei judeţe afectate de inundaţii au evacuat apa din beciuri, din curţile şi din grădinile inundate şi intervin pentru curăţarea fântânilor colmatate fiind transportată apă menajeră curată în aceste zone.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată, într-un comunicat remis agenţiei News.ro, că a fost nevoie de intervenţia pompierilor miliari pentru salvarea a 17 persoane surprinse de viituri din judeţele Arad, Cluj şi Maramureş, afectate de inundaţii.
De asemenea, în cursul zilei de sâmbătă şi în primele ore ale zilei de duminică, pompierii au avut misiuni de evacuare a apei din aproape 100 de beciuri, curţi şi grădini inundate, dar şi pentru decolmatarea mai multor poduri şi podeţe, cu ajutorul motopompelor de capacitate mare, bărci, autospeciale de stingere şi de transport.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
IGSU anunţă că aproximativ 20 de persoane au fost evacuate sâmbătă seara, în zona Lighet, a oraşului Târgu Lăpuş din Maramureş deoarece locuinţele lor se află în aval de un lac de un agrement în care s-au înregistrat deversări uşoare. Oamenii s-au întors în siguranţă acasă după retragerea apelor.
La ora transmiterii acestei ştiri există intervneţii în derulare, iar echipajele acţioează pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate, curăţarea fântânilor şi pentru transporturi cu apă menajeră şi pentru animale.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus ca în judeţele vizate de avertizarea cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie să fie pregătit personalul şi să fie reverificată tehnica de intervenţie în situaţia în care vor apărea cazuri de urgenţă.
Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă dislocarea forţelor şi tehnicii de intervenţie la inundaţii de la alte inspectorate care nu se află sub incidenţa avertizărilor de vreme rea.
"Noi am intervenit, până acum, la aproximativ 20 de locaţii, dar au fost afectate probabil câteva sute de gospodării, iar în momentul în care a venit viitura am primit câteva sute de solicitări. În localitatea Jichişu, au fost două persoane scoase din calea viiturii şi una, cu probleme de mobilitate, mutată la un etaj superior al locuinţei. Au fost şi drumuri judeţene şi comunale afectate, dar traficul se desfăşoară normal acum", a explicat, pentru News.ro, Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.
Pompierii clujeni au intervenit toată noaptea, cu opt autospeciale şi 40 de ofiţeri.
La ora transmiterii acestei ştiri, ploile s-au oprit, viitura s-a retras, însă pompierii intervin în gospodăriile afectate pentru a scoate apa din subsoluri şi curţi.
"Vom interveni acolo unde a rămas apa în subsoluri şi, de asemenea, vom scoate apa din fântâni pentru ca oamenii să aibă cât mai repede apă potabilă", a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, George Pleşca, a declarat, duminică, pentru News.ro, că o mare parte din satul Nadăş a fost inundat, după ce pârâul care trece prin localitate s-a revărsat.
"Când au ajuns primele echipaje de pompieri, de la Ineu, nivelul apei în sat era cuprins între 50 de centimetri şi un metru. Nu mai exista energie electrică, astfel că intervenţia a fost dificilă, iar până pe la ora 03.00, când a fost reluată alimentarea, s-au folosit generatoare pentru motopompe şi pentru sursele de lumină", a explicat Pleşca.
După o primă evaluare făcută de pompieri rezultă că au fost inundate peste 200 de locuinţe şi gospodării şi au fost afectate două poduri şi două podeţe, la care s-a intervenit pentru decolmatare.
Pompierii au intervenit în sat cu bărci şi au evacuat apa din dispensar, căminul cultural şi mai multe locuinţe.
Mai mulţi localnici au relatat că viitura a avut un nivel de peste un metru şi le-a înecat animalele din gospodării.
Reprezentanţii Prefecturii Arad evaluează, duminică, pagubele produse de inundaţii.
Sâmbătă seară, o ploaie torenţială a dus la revărsarea Văii Nadăşului, care traversează localitatea. Pompierii au constatat că valea era colmatată, astfel că pârâul s-a revărsat după aproximativ 15 minute de când a început să plouă torenţial.
Localnicii au sunat la 112 şi au raportat inundaţii în toate zonele satului. Pompierii spuneau că şi drumul spre localitate era acoperit cu apă, iar accesul auto se făcea greu.
Echipaje ale ISU Arad au intervenit, sâmbătă seară, şi în satul Aldeşti, unde au fost inundate câteva gospodării, tot din cauza revărsării unui pârâu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.