Un agent de poliţie din judeţul Vâlcea este cercetat pentru comiterea mai multor infracţiuni, după ce, mai mulţi ani, s-ar fi ocupat cu vânzarea de lemne. De asemenea, ar fi accesat ilegal aplicaţia SUMAL 2.0, introducând date nereale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Anticorupţie Vâlcea, Argeş, Gorj şi Dolj, împreună şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au efectuat ieri, 21 octombrie 2024, activităţi procedurale într-o cauză penală privind un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, respectiv cinci percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Vâlcea, dintre care patru la sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi una la sediul unei instituţii publice (Ocolul Silvic Bălceşti). De asemenea, ofiţerii anticorupţie au ridicat documente de la şase instituţii publice din Judeţele Vâlcea, Dolj şi Gorj, în baza ordonanţelor emise de procuror”, a tran smis, marţi, Direcţia Generală Anticorupţie, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, au fost puse în executare patru mandate de aducere, iar în baza probatoriului administrat, procurorul a dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de agentul de poliţie cercetat în cauză, acestuia fiindu-i instituită şi obligaţia de a nu desfăşura activitatea profesională de agent de poliţie.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Poliţistul este inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei, complicitate la infracţiunea de furt calificat de produse petroliere, delapidare şi fals informatic (sub formă de autorat şi instigator). În fapt, din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada noiembrie 2021- noiembrie 2023, deşi avea calitatea de lucrător de poliţie (...) inculpatul ar fi efectuat în mod continuu şi sistematic, operaţiuni financiare cu material lemnos ca acte de comerţ în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv a efectuat achiziţii de material lemnos în sumă de 95.478,65 de lei şi vânzări de material lemnos în sumă de 188.025 de lei”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, pentru a disimula efectuarea operaţiunilor financiare cu material lemnos, lucrătorul de poliţie a introdus, respectiv a instigat alte persoane să introducă, fără drept, date informatice în aplicaţia SUMAL 2.0.

”A accesat şi utilizat contul altei persoane, în vederea emiterii unor avize de însoţire a materialului lemnos, în care a inserat date necorespunzătoare adevărului, privind persoana care a creat avizul, persoana care a emis avizul – operator economic, persoana care a preluat materialul lemnos în depozit, cu scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, respectiv comercializarea ilegală a materialului lemnos, lucrătorul de poliţie efectuând, în fapt, toată procedura de achiziţie şi preluare a materialului lemnos”, a mai transmis DGA.

Potrivit instituţiei citate, în cursul lunii noiembrie 2022, poliţistul a folosit în interes personal autoturismul de serviciu, pentru a se deplasa în municipiul Râmnicu Vâlcea, parcurgând o distanţă de 150 de kilometri dus-întors, pentru ridicarea kit-ului de semnătură electronică necesar participării la procedura de achiziţie publică a unei cantităţi de material lemnos, organizată on-line.

”De asemenea, în perioada ianuarie 2022 – martie 2022, lucrătorul de poliţie a ajutat alte persoane, în baza unei înţelegeri anterioare, să sustragă produse petroliere dintr-o conductă, asigurându-le paza pe perioada transportării produselor sustrase”, a mai transmis DGA, precizând că se efectuează urmărirea penală şi cu privire la alte persoane prin intermediul cărora agentul de poliţie a efectuat activităţile comerciale incompatibile cu funcţia.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.