Poliţia de Frontieră a anunţat că, luni, sunt făcute 38 de percheziţii pentru anihilarea unei reţele de trafic de migranţi, iar membrii grupării sunt acuzaţi că transportau migranţi în Italia contra sumei de 1.300 de euro pentru fiecare astfel de persoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au transmis că cele 38 de percheziţii au loc în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Prahova şi Brăila. 
”Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada ianuarie-iunie 2023, s-a constituit şi a acţionat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranţi ce includea România (ca ţară de tranzit)-Ungaria-Italia,  un grup de criminalitate organizată, format din  mai mulţi cetăţeni români aflaţi în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate. Aceştia aveau ca scop organizarea şi efectuarea de transporturi frauduloase de migranţi pe ruta menţionată, în schimbul unor sume de bani”, au anunţat poliţiştii de frontieră.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Ei au menţionat că membrii grupului infracţional organizat, constituit în sistem piramidal, au deţinut roluri determinate şi au acţionat pe mai multe paliere. Astfel, o parte dintre suspecţi au coordonat şi menţinut legătura cu membrii unor reţele transfrontaliere de trafic de migranţi şi au primit de la aceştia cereri de transport fraudulos a unor migranţi aflaţi pe teritoriul României, în vederea preluării acestora din locaţii situate în zona de vest  şi transportării ilegale din România în Italia (la adrese indicate) în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat şi ajuns la destinaţie.
”Pentru realizarea activităţii infracţionale, suspecţii au achiziţionat autoutilitare şi ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri şi  modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spaţii speciale) care să ofere posibilitatea ascunderii migranţilor transportaţi pentru a nu fi depistaţi în mod facil în eventualitatea unui control. Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat şi racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de şoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300-500 euro pentru fiecare migrant transportat. Ulterior, după primirea locaţiilor unde erau cazaţi migranţii de către membrii grupărilor transfrontaliere, suspecţii efectuau predarea acestora către şoferii racolaţi şi îmbarcarea în mijloacele de transport”, a mai precizat sursa citată.
Poliţiştii de frontieră au menţionat că pe lângă asigurarea costurilor privind carburanţii, hrana, asigurările şi rovignetele, membrii grupului infracţional organizat au pus la dispoziţia şoferilor implicaţi documente de transport (CMR-uri care nu corespondeau realităţii) şi sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranţii) pentru a se crea astfel aparenţa efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri şi a se reduce riscul unor controale ale poliţiei de frontieră.
Anchetatorii au menţionat că astfel au fost făcute mai multe transporturi de migranţi, pe ruta România-Ungaria-Slovenia-Italia, multe dintre acestea fiind depistate de poliţiştii de frontieră,fiind vorba de 610 de migranţi în 27 de episoade distincte. 
De asemenea, autorităţile din Ungaria au depistat opt migranţi în aprilie 2023, din Slovenia, 20 de migranţi în martie 2023 şi 59 în iunie 2023, din Italia – 28 de migranţi în iunie 2023. 
”Este de menţionat faptul că ancheta penală aflată în derulare la acest moment, a evidenţiat că membrii grupului infracţional organizat au derulat activităţi de trafic de migranţi şi în intervalul ianuarie – august 2024, prin folosirea aceluiaşi mod de operare, remarcându-se o specializare a suspecţilor în modificarea autovehiculelor de transport cu scopul de a îngreuna depistarea migranţilor.
Autorităţile au reuşit însă oprirea unui număr semnificativ de astfel de transporturi, ultimul la data de 29.08.2024 în Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, către Ungaria”, au mai transmis poliţiştii de frontieră. 
Acţiunea efectuată în prezenta cauză, intitulată generic ”Operaţiunea TRAFFIC JAM”, beneficiază de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, al jandarmilor din cadrul  Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.
La activitate participă şi o echipă mobilă a EUROPOL, care efectuează verificări de tip cross-check în baza de date SIENA a elementelor de interes identificate cu ocazia percheziţiilor domiciliare.
Documentarea cauzei a fost realizată şi cu sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Serviciilor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Timiş şi Arad.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.