Peste o mie de pompieri din 23 de judeţe suplimentează, începând din acest week-end, numărul salvatorilor de pe litoral, fiind înfiinţate şi 23 de puncte de lucru temporare, între care unele pentru stingerea incendiilor, unele pentru prim ajutor şi altele pentru salvare acvatică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Începând cu acest sfârşit de săptămână, peste 1.000 de pompieri din 23 de judeţe vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival, anunţă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Măsura a fost luată pentru gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc şi vizează atât prevenţia, cât şi intervenţia, prin suplimentarea personalului şi tehnicii existente în judeţul Constanţa, cu efective şi mijloace specifice (ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate, motociclete SMURD).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, începând cu acest sfârşit de săptămână, în zonele intens circulate din judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 23 de puncte de lucru temporare. Este vorba despre 10 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localităţile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor şi Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum şi în staţiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti şi Vama Veche; 8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanţe, şenilate şi motociclete SMURD, în staţiunile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche; 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol şi Lacul Techirghiol.

"O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov", arată IGSU.

Anul trecut, în perioada 15 iunie - 20 septembrie, prin operaţionalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfăşurate 3.380 de misiuni, în urma cărora peste 3.258 de persoane aflate în dificultate au fost asistate medical. Dintre acestea, au primit asistenţă la corturi 1.117 persoane, iar 2.141 de persoane de la echipajele de pe ambulanţe SMURD aflate în punctele de prim ajutor.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Costineşti, unde pompierii paramedici au intervenit pentru acordarea primului ajutor în 714 situaţii, urmată de Eforie Nord - 682 de situaţii, Mamaia - 672 de situaţii, Saturn - 491 de situaţii, Vama Veche - 409 situaţii, Techirghiol - 361 de situaţii şi Mamaia Nord - 51 de situaţii.

Acest proiect a fost iniţiat în 2016, corturile de prim-ajutor, dotate cu defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare şi tărgi, fiind instalate în zonele cu cele mai multe situaţii de urgenţă: pe plajele din Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirgiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche. Acestea sunt deschise între 8.00 şi 20.00, iar lângă corturi staţionează şenilatele IGSU care pot asigura intervenţia pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

Pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcaţiuni deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din ţară.

Pentru intervenţia în situaţii de urgenţă pe autostrăzile A2 şi A4, ISU Bucureşti-Ilfov a operaţionalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare cu modul de descarcerare şi prim-ajutor, ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare grea, şi cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi prim ajutor; ISU Constanţa a operaţionalizat un punct de lucru în localitatea Valea Dacilor, la km 193, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi prim ajutor, şi cel de-al doilea în localitatea Agigea, la km 20, A4, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi prim-ajutor; ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanţă SMURD şi o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 - Km 142.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.