Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac percheziţii, miercuri dimineaţă, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziţionarea de lemn fără provenienţă legală sau a cărui provenienţă ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal. Procurorii spun că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziţii la sediul central al aceseia şi la fabrici ale acesteia, dar şi la direcţii silvice şi gărzi forestiere. Holzindustrie Schweighofer a anuţat miercuri că societatea cooperează cu autorităţile şi ”oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT.
Conform DIICOT, au loc 23 de percheziţii în Bucureşti şi în cinci judeţe, la persoane fizice şi juridice (din care patru la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet. Judeţele în care au loc percheziţiile sunt Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov şi Bihor.
Procurorii spun că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi, după caz, impuşi alţii.
Totodată, în urma cercetărilor procurorii au stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.
De asemenea, există suspiciunea că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori, iar membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste 25 milioane de euro.
În urma percheziţiilor, mai multe persoane urmează să fie duse la audieri la DIICOT- Structura Centrală.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania Holzindustrie Schweighofer şi au loc percheziţii la sediul central al acesteia, dar şi la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş, precum şi la gărzi forestiere şi direcţii silvice.
Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 angajaţi. Compania austriacă a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României.
În luna martie, Schweighofer a anunţat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.