Procurorii DIICOT din judeţul Caraş-Severin şi poliţiştii DGA fac mai multe percheziţii în şase judeţe la persoane suspectate că se ocupau cu furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al DIICOT, procurorii din Caraş-Severin şi poliţiştii DGA fac mai multe percheziţii în şase judeţe, într-un dosar în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, furt, tăinuire, folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, luare de mită, dare de mită şi spălare a banilor.

Potrivit sursei citate, grupul infracţional se ocupa cu furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia, autovehicule care ulterior erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate.

”Pentru a crea aparenţa de legalitate, membrii grupării achiziţionau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeaşi marcă şi aproximativ aceleaşi caracteristici cu autovehiculele furate. Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecţia RAR, iar autoturismele erau introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentat, ale căror documente fuseseră folosite de către membrii grupului”, se arată în comunicat.

După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiţi cumpărători de bună credinţă care plăteau preţul de piaţă real al autoturismelor respective.

”Din investigaţiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcţionari din cadrul RAR Timiş, al căror rol era acela de oculta, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate în cadrul instituţiei, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, au fost identificate mai multe autoturisme de lux, printre care Volkwagen Touareg, BMW X6, Porsche Cayenne, BMW 635 Coupe, BMW X5, Mercedes ML care au fost confiscate în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, s-au desprins indicii că, în ultima perioadă, membrii grupării s-au orientat şi către activităţi de tranzacţionare pe piaţa neagră a unor opere de artă, în special tablouri, existând suspiciunea că aceştia se află în prezent în posesia unor tablouri de valoare, pentru care caută cumpărători pe piaţa din România.

La acţiunea de luni participă poliţişti din cadrul DGA, BCCO Timişoara, SCCO Caraş Severin, IPJ Timiş, IPJ Caraş Severin, Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Vlad Ţepeş, IJJ Caraş-Severin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.