Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac, joi, trei percheziţii în Bucureşti, în cadrul operaţiunii ”Himera”, într-un dosar de trafic de droguri în care un bărbat este suspectat că a vândut peste 10.000 de comprimate care conţin ca substanţă activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină. Fentanilul şi Oxicodona sunt considerate cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piaţă, având în mod frecvent efect letal. Ele sunt folosite pentru dureri extrem de puternice şi sunt eliberate doar cu prescripţie medicală. Bărbatul a fost prins în flagrant având la el zeci de cutii cu comprimate care conţin Fentanil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog, ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată şi Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, pun în aplicare, joi, 3 mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc.
 
Potrivit Poliţiei Române, în cadrul acţiunii cu numele de cod ”Himera”, s-a reţinut că, în perioada 2022 -2023, bănuitul, angajat al unui operator economic de profil, ar fi comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate care conţin ca substanţă activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină. 
 
Joi, suspectul a fost prins în flagrant delict, în timp ce deţinea în vederea comercializării zeci de cutii cu comprimate a căror substanţă activă este Fentanilul.
 
Mai multe persoane vor fi duse la sediul DIICOT - Structura Centrală pentru audieri.
 
De asemenea, se fac verificări cu privire la modul în care operatorul economic aplică şi respectă normele legale specifice activităţii desfăşurate. 
 
”Precizăm că Fentanilul şi Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piaţă, având în mod frecvent efect letal. Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina”, a transmis IGPR.
 
Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA) şi citate de Poliţia Română, ”este atât de puternic şi de mortal încât chiar şi un microgram poate ucide un om". Totodată, în anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situaţie alarmantă, la iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.
 
Din punctul de vedere al circulaţiei ilicite, traficarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic (mult mai puternic decât heroina) reprezintă, ca şi în cazul Oxicodonei, un factor de risc major pentru sănătatea publică.
 
Conform sursei citate, Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică şi utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special şi poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripţii medicale întrucât prezintă un risc major de dependenţă.
 
Oxicodona poate fi întâlnită pe piaţa farmaceutică sub denumirea de ”Oxidolor”, ”Oxycontin” ori ”Oxycodonă”, substanţa activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă care figurează în tabelul anexă nr. II  al Legii 143/2000.
 
Acţiunea  beneficiază de sprijinul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.