Operaţiunea de ridicare a navei încărcate cu oi, care a eşuat la sfârşitul lunii noiembrie în Portul Midia, a fost reluată, marţi după-amiază, de reprezentanţii firmei de ranfluare. Prima încercare de ridicare a navei respective, care a avut loc sâmbătă, nu a fost reuşită după ce puntea opt a navei eşuate a cedat.
Reprezentantul firmei Grup Servicii Petroliere, societatea care se ocupă de ranfluarea navei, Alin Vintilă, a declarat că, marţi, a avut o operaţiune de testare a noilor întărituri, iar aceasta având sucees a început şi ridicarea propriu-zisă a epavei.
"Operaţiunea de testare s-a transformat într-o operaţiune de ridicare. În acest moment s-a oprit, epava este securizată, iar acum urmează să intervină cu GSP Granit şi cu încă un remorcher în bordul răsturnat cu pompe de evacuare a apei din compartimentul maşini, apa fiind îmbarcată în tancurile Big Foot 2. Scopul este să uşureze greutatea epavei, mai ales în zona pupa unde este compartimentul maşină şi după ce scot apa, vor continua verticalizarea”, a afirmat Alin Vintilă.
Sâmbătă dimineaţa, reprezentanţii Grup Servicii Petroliere au început operaţiunea de ranfluare a epavei din Portul Midia, dar aceasta a fost oprită după ce puntea 8 a navei încărcate cu oi a cedat. Proprietarul GSP, Gabriel Comănescu, a declarat atunci că, în timpul operaţiunilor de pregătire a ranfluării, au fost găsite punţi suplimentare pe nava respectivă, care nu erau în planul care fusese depus la Căpitănie.
El a mai explicat şi faptul că după ce nava va fi adusă pe linia de plutire şi va fi scoasă apa din epavă, va începe operaţiunea de scoatere a cadavrelor de oi şi ducerea acestora la un incinerator.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.
Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa unde vor rămâne până la sfârşitul vieţii. Celelalte din cele 250 salvate iniţial au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.