Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, i-a solicitat, joi, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, să efectueze o anchetă internă cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul lui Sebastian Ghiţă.
Ministrul de Interne i-a solicitat, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii şi cum s-a derulat cooperarea interinstituţională în cazul lui Sebastian Ghiţă, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, anunţă IGPR.
Poliţiştii menţionează că, până în prezent, nu a fost emis un mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiţă şi nu există date care să confirme ieşirea lui din ţară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"La data de 31 martie 2016, Direcţia Naţională Anticorupţie a emis o ordonanţă prin care s-a dispus, împotriva inculpatului Ghiţă Sebastian, luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova fiind desemnat să pună în executare această activitate procedurală", amintesc reprezentanţii IGPR.
Ei precizează că, pe timpul controlului judiciar, conform programului de supraveghere întocmit, inculpatul avea obligaţia de a se prezenta o dată pe săptămână, la sediul IPJ Prahova.
"Totodată, conform măsurilor dispuse de procuror şi, ulterior, de către instanţa de judecată, inculpatului i s-a interzis să părăsească teritoriul României, interdicţie care a fost comunicată Poliţiei de Frontieră pentru efectuarea menţiunilor în evidenţele specifice", mai arată IGPR.
Poliţiştii mai spun că măsura controlului judiciar a fost prelungită succesiv, în faza urmăririi penale de către DNA prin ordonanţă, iar ulterior în faza judecăţii, prin încheiere de şedinţă, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, menţinându-se şi obligaţia lui Sebastian Ghiţă de a nu părăsi teritoriul României.
"Ultima dată, inculpatul a fost prezent, conform programului stabilit, în faţa poliţiştilor, în data de 19 decembrie a.c., când i-a fost înmânată şi hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin aceasta, instanţa a admis cererea de modificare a conţinutului controlului judiciar în sensul înlăturării obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României, hotărâre care nu este definitivă şi nici executorie. Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicţia de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare şi în prezent", precizează Poliţia Română.
Reprezentanţii IGPR arată că, pe 19 decembrie, după prezentarea lui Sebastian Ghiţă la sediul IPJ Prahova, DNA Serviciul Teritorial Ploieşti a dispus prin ordonanţă, "efectuarea de activităţi ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului".
Măsurile în cauză au fost puse în executare de Direcţia Operaţiuni Speciale, precizează poliţiştii.
"În dimineata zilei de 20 decembrie a.c., deoarece nu a mai fost semnalată prezenţa inculpatului la locuinţa din municipiul Ploieşti, conform art. 215 al. 1, din C.P.P., inculpatul a fost citat la sediul IPJ Prahova. Întrucâ, acesta nu s-a prezentat, conform art. 215 al. 6 CPP, poliţiştii au informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la acest aspect, pentru dispunerea de măsuri în consecinţă. În această situaţie, s-a solicitat sprijin şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei", mai arată IGPR.
Reprezentanţii Poliţiei menţioneză că, miercuri, parchetul a emis pe numele lui Ghiţă un mandat de aducere la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru a fi pus în executare de către poliţişti.
Ei arată că inculpatul nu a fost găsit nici la adresa indicată în mandatul de aducere, nici la alte adrese din Prahova.
"Au fost încheiate procese-verbale pentru fiecare adresă, care au fost înaintate, în aceeaşi zi, către DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti", precizează poliţiştii.
Un nou mandat de aducere a fost, ulterior, emis pe numele lui Ghiţă.
"Ulterior, aceeaşi unitate de parchet a transmis un nou mandat de aducere, având termenul de executare momentul depistării, sens în care Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română au extins activităţile în vederea identificării inculpatului. Menţionăm că până în acest moment nu a fost emis mandat de arestare preventivă, fapt pentru care, activităţile desfăşurate de către poliţişti nu se circumscriu celor dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane. Măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se menţin, în aşa fel încât inculpatul să nu poată părăsi ţara", mai arată IGPR.
În dosarul în care Sebastian Ghiţă, foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării "fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar.
Decizia nu este definitivă şi a fost contestată atunci de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. Instanţa supremă a stabilit pentru 31 ianuarie termenul de judecare a contestaţiei DNA, dar procurorii pot cere schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie judecată mai rapid.
Sebastian Ghiţă nu poate pleca din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestaţiei, nu era definitivă. Fostul deputat este însă căutat de miercuri, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.