Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor Laurenţiu Baranga, reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, a fost plasat în arest la domiciliu. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de anchetatori, soluţia având termen de contestare de 48 de ore. Parchetul General a transmis că acesta este cercetat penal pentru două infracţiuni continue de înşelăciune, prin care a adus prejudicii de aproape 645.000 de lei instituţiei de învăţământ superior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis, duminică după-amiază, printr-un comunicat de presă, că în 10 octombrie procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PICCJ au dispus, printr-o ordonanţă, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:

- o infracţiune continuă de înşelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen., constând în aceea că ar fi indus şi menţinut în eroare o instituţie de învăţământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcţia de conferenţiar universitar, modificat succesiv printr-un număr de 18 acte adiţionale (din 2012 până în 2020), prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi ulterior desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, actele adiţionale producând efecte prin avansarea în cariera profesională şi prin creşterea remuneraţiilor salariale, fapt ce a condus la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 608.000 lei, reprezentând contravaloarea veniturilor salariale încasate pe durata valabilităţii contractului individual de muncă;

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

- o infracţiune continuă de înşelăciune, prev. de art.244 alin.2 din C.pen. constând în aceea că ar fi indus şi menţinut în eroare o instituţie de învăţământ superior, cu ocazia încheierii contractului individual de muncă pentru funcţia de profesor universitar, prin completarea Fişei de îndeplinire a standardelor universitare cu menţiuni care atestă în mod nereal absolvirea de studii universitare de licenţă şi doctorat, în condiţiile în care actele de studii au fost desfiinţate de către instanţa de judecată încă din anul 2016, fapt ce a condus la prejudicierea instituţiei angajatoare cu suma de 36.146 lei, reprezentând cuantumul total al drepturilor băneşti primite.

Duminică, procurorii au propus Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti arestarea preventivă a inculpatului.

Instanţa de judecată a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de urmărire penală nr. 162/P/2020 şi dispune măsura arestului la domiciliu faţă de inculpatul BARANGĂ LAURENŢIU, cercetat sub aspectul săvârşirii în concurs a două infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 2 Cp cu aplic. art. 38 alin. 1 Cp, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 11.10.2020 şi până la data de 09.11.2020, inclusiv”, este sentinţa pronunţată duminică de un complet din cadrul Judecătoriei Sectorului 5.
 
Fostul preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi interdicţia de a comunica cu reprezentanţii Universităţii „VALAHIA” din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.
 
Soluţia pronunţată în camera de consiliu, duminică, poate ficontestată în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi pentru procuror.
 
Poliţia Română a anunţat, sâmbătă seară, că Laurenţiu Baranga a fost reţinut pentru 24 de ore, în urma audierilor care au avut loc în Capitală.
 
”Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, a transmis Poliţia Română.
 
Ministerul Finanţelor a precizat că Laurenţiu Baranga a demisionat din funcţia deţinută la Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, că Baranga a deţinut o funcţie publică înainte de a fi numit la Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, iar dosarul său de candidatură a fost analizat în toate aspectele, dar nu s-a ştiut că documentele de studii sunt falsificate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.