Peste 400 de operatori economici din categoriile comerţ, turism şi alimentaţie publică au fost verificaţi, în primma jumătate a lunii ianuarie, la 14 fiind dispusă măsura închiderii. Potrivit datelor transmise, marţi, de oficialii IGSU, principalele probleme au constat în neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare a focului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

IGSU anunţă, marţi, că, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în continuarea acţiunilor desfăşurate pe durata sărbătorilor de iarnă, în perioada 02-14.01.2024, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au desfăşurat acţiuni de control inopinat la 414 operatori economici din categoriile comerţ, turism şi alimentaţie publică.

”Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 2.133 neconformităţi pe linia securităţii la incendiu, sancţionate cu 1.423 de avertismente şi 544 de amenzi, în cuantum de 7.416.802 lei. De asemenea, controale desfăşurate au relevat faptul că 174 dintre obiective funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu”, au precizat oficialii IGSU.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Instituţia a precizat că verificările au vizat şi obiectivele cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilităţii căilor de evacuare, respectiv a echipării construcţiilor de instalaţii de protecţie împotriva incendiilor.

”Pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, la 14 obiective din municipiul Bucureşti (1) şi din judeţele Arad (1), Bacău (1), Braşov (2), Cluj (3), Gorj (1), Giurgiu (2), Iaşi (1), Harghita (1) şi Suceava (1) a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării şi aplicate amenzi între 30.000 lei şi 100.000 lei”, a mai transmis IGSU, precizând că, la majoritatea obiectivelor controlate, măsura complementară de oprire a funcţionării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic, principala deficienţă fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă.

”Întrucât securitatea celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare şi vor viza inclusiv obiective existente în municipii, oraşe şi comune din ţară. În prima jumătate a lunii ianuarie, numărul solicitărilor pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu şi protecţie civilă înregistrează o creştere de aproape 10%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că administratorii/conducătorii instituţiilor au fost receptivi la recomandările noastre şi manifestă responsabilitate pentru intrarea în legalitate şi, implicit, pentru asigurarea climatului de securitate în rândul beneficiarilor”m, a mai transmis IGSU.

Seria controalelor a început după incendiul produs, de Crăciun, la o pensiune din judeţul Prahova, în urma căruia 8 persoane au murit.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.