Poliţiştii români au participat la o operaţiune complexă de destructurare a unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani care acţiona în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Reţeaua includea mai mult de o sută de firme, unele chiar din România, şi era formată din peste 150 de persoane conduse de doi bărbaţi, tată şi fiu, de naţionalitate spaniolă. Primn acţiunile desfăşurate gruparea a produs Uniunii Europene un prejudiciu estimat la 60 de milioane de euro.
Poliţia Română a oferit sprijin în cadrul unei ample operaţiuni coordonate de Poliţia Spaniolă, EUROPOL şi EUROJUST, pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi cauzat economiei Uniunii Europene un prejudiciu total de 60 de milioane de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani.
Contribuţia Poliţiei Române a fost realizată prin intermediul ofiţerilor specializaţi în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi spălării banilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, poliţiştii efectuând investigaţii cu privire la societăţile comerciale din România implicate în mecanismul infracţional şi cu privire la profilului financiar al reprezentanţilor acestora.
Investigaţiile care au stat la baza destructurării grupării au fost efectuate şi de către celelalte state implicate, respectiv Belgia, Bulgaria, Germania, Ungaria, Italia şi Portugalia.
În cadrul operaţiunii, 58 de persoane au fost arestate în Belgia, Germania, Portugalia şi Spania şi alte 101 persoane au fost căutate în mai multe state europene.
De asemenea, au fost confiscate 52 de autoturisme de lux, 400.000 de euro, o armă şi mai multe echipamente IT.
”Grupul organizat era compus în principal din italieni, portughezi şi spanioli, fiind coordonat de către doi bărbaţi, tată şi fiu de naţionalitate spaniolă. Reţeaua includea mai mult de 100 de societăţi comerciale (majoritatea administrate de oameni interpuşi) din Belgia, Bulgaria, România, Spania şi Statele Unite ale Americii”, anunţă Poliţia Română.
Gruparea era specializată în producerea de documente false, în scopul eludării T.V.A., în comerţul electronic de bunuri şi în importul de autovehicule de lux.
Prejudiciul total cauzat economiei Uniunii Europene prin mecanismul infracţional este de 60 de milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.