Şase dintre cei 11 agenţi de la Poliţia Rutieră din judeţul Galaţi vizaţi de un dosar de luare de mită au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, ei fiind acuzaţi că au menţionat în procesele verbale de sancţionare abateri mai uşoare decât cele comise în realitate de către conducătorii auto, cu scopul de a aplica ulterior sancţiuni mai blânde.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a şase agenţi de poliţie rutieră în judeţul Galaţi, aflaţi sub control judiciar, potrivit unui comunicat al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, Manole Marin a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată, Pascal Maricel - pentru luare de mită şi de abuz în serviciu, Corovancă Gheorghe - pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, Bejan Sorin - pentru luare de mită în formă continuată, Glod Valeriu - pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, iar Nedelcu Tudorel - pengtru sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Luca Rafael Ionuţ, pentru dare de mită.
În rechizitoriul procurorilor se arată că ”în anul 2015, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Manole Marin, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Cosmeşti din judeţul Galaţi, a primit cu titlu de mită sume de câte 200 sau 300 de lei pentru a nu sancţiona contravenţional persoane pe care le-a surprins depăşind autovehicule pe o porţiune de drum unde depăşirea este interzisă, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce”.
În procesele verbale, gentul a menţionat în schimb că abaterile au constat în conducerea unui autovehicul fără a purta centura de siguranţă sau fără a folosi luminile de întâlnire, iar într-un caz nu a întocmit niciun document, arată procurorii.
În acelaşi ani, Pascal Maricel, agent şef principal de poliţie din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul Rutier, ”fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu agentul şef principal de poliţie Corovancă Gheorghe, a primit cu titlu de mită suma de 300 de lei, pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană ce a fost surprinsă conducând un autovehicul pe drumurile publice cu o viteză mai mare cu 50 km/h decât cea maxim admisă pe acea secţiune de drum, abatere sancţionată cu puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce”, potrivit anchetatorilor.
Niciunul dintre cei doi poliţişti nu a întocmit vreun document cu privire la faptele constatate.
Cu privire la Bejan Sorin, agent şef principal de poliţie în cadrul IPJ Galaţi - Poliţia Municipiului Tecuci - Biroul de Poliţie Rutieră, procurorii spun că, în cursul anului 2015, acesta a primit 100 de lei, cu titlu de mită, pentru a nu amenda o persoană care conducea un autoturism cu inspecţia tehnică periodică expirată şi fără să aibă asigurare obligatorie valabilă, abateri sancţionate cu 9 – 20 puncte amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare (cu eliberarea unei dovezi cu drept de circulaţie 15 zile), respectiv amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare şi retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovada fără drept de circulaţie.
În schimb, agentul şef principal de poliţie Bejan Sorin a întocmit un proces verbal în care a consemnat că şoferul a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancţionată cu doar 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare.
”Acelaşi inculpat a primit cu titlu de mită o sumă de bani de la inculpatul Luca Rafael Ionuţ, care a fost surprins conducând un autoturism pe drumurile publice săvârşind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Agentul de poliţie a întocmit un proces verbal în care a consemnat că numitul Luca Rafael Ionuţ a condus un autovehicul pe un sector de drum pe care accesul este interzis, abatere sancţionată cu 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, şi că nu a respectat semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de interzicere sau restricţie ori a celor temporare, cu excepţia celor care interzic accesul sau depăşirea, care se încadrează în altă clasă de sancţiuni”, se arată în comunicatul citat.
În privinţa lui Glod Valeriu, agent şef de poliţie în cadrul IPJ Galaţi - Poliţia Municipiului Tecuci - Biroul de Poliţie Rutieră, anchetatorii susţin că, în anul 2015, a primit drept mită 60 de lei pentru a nu amenda ”o persoană care a fost surprinsă conducând un autoturism pe drumurile publice săvârşind o abatere ce atrage suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile”.
În procesul verbal agentul a consemnat că şoferul în cauză conducea fără să poarte centura de siguranţă, abatere sancţionată cu 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare, dându-i doar o amendă de 105 lei.
”De asemenea, la data de 21 august 2015, inculpatul Glod Valeriu, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu cu o autospecială din dotarea Biroului Poliţiei Rutiere Tecuci, a descoperit în interiorul acesteia şi ulterior a demontat şi sustras, împreună cu agentul şef principal Nedelcu Tudorel, un dispozitiv de înregistrare imagini şi sunete montat în interiorul habitaclului autospecialei, pe care ulterior l-au distrus, în vederea împiedicării aflării adevărului în cadrul procedurii judiciare pentru documentarea căreia se montase respectivul dispozitiv”, se mai arată în comunicat.
În cauză, procurorii au propus menţinerea măsurilor preventive luate faţă de inculpaţii Manole Marin, Pascal Maricel, Corovancă Gheorghe, Bejan Sorin şi Glod Valeriu, precum şi a tuturor măsurilor asiguratorii dispuse.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Galaţi.
Doisprezece percheziţii domiciliare au avut loc, în 31 ianuarie, în judeţul Galaţi, la 11 poliţişti de la Poliţia Rutieră, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de luare/dare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu.
Anchetatorii spuneau că ”pretinzând şi primind diverse foloase, în special bani, cei 11 agenţi de poliţie şi-au încălcat îndatoririle de serviciu şi nu au aplicat sancţiunile pe care situaţiile de fapt constatate în exerciţiul atribuţiilor de serviciu le-ar fi impus să o facă”.
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că, în urma percheziţiilor, au fost ridicaţi şi duşi la audieri şapte poliţişti de la Biroul Rutier al Poliţiei Tecuci, trei de la Serviciul Rutier al Poliţiei Judeţene Galaţi şi unul de la Postul de Poliţie Cosmeşti.
Cei 11 poliţişti au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Galaţi.
La audieri, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi, au fost duse şi patru persoane suspectate că au oferit mită agenţilor.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 9.600 de lei, 4.400 de euro şi înscrisuri.
Cercetările în acest caz au început în urma unei sesizări din oficiu a Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.