Douăzeci şi două de percheziţii au fost făcute de poliţişti români şi englezi la locuinţele mai multor persoane bănuite de infracţiuni informatice, acestea fiind suspectate că falsificau biletele de călătorie pentru transportul în comun din Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Structura Centrală, au făcut, joi, simultan cu omologii englezi, 22 de percheziţii domiciliare, dintre care şase în România şi 16 în Marea Britanie, pentru anihilarea unei grupări infracţionale formată din români şi străini. Aceştia sunt bănuiţi de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la sisteme informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada octombrie 2017 - mai 2019, mai mulţi cetăţeni români şi străini au constituit un grup infracţional organizat pentru contrafacerea instrumentelor electronice de călătorie folosite în transportul în comun din Londra.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Astfel, membrii grupării au deţinut dispozitive şi programe informatice cu ajutorul cărora, prin copierea datelor electronice înscrise pe banda magnetică a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe reţeaua de căi ferate şi metrou în Londra şi prin rescrierea aceloraşi date, au reuşit multiplicarea în mod fraudulos a acestora, în scopul obţinerii unor importante sume de bani.

În urma cercetărilor, anchetatorii au mai stabilit că membrii grupării au organizat şi dezvoltat într-un alt palier o reţea de distribuţie a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe reţeaua de căi ferate şi metrou în Londra, urmărind punerea în circulaţie a unui număr cât mai mare de astfel de instrumente de plată, în scopul obţinerii de profituri mari.

O parte din banii astfel obţinuţi au fost transferaţi în România prin diverse servicii bancare, dar si prin intermediul unor persoane de încredere care s-au deplasat din Londra în România. Cu aceste sume de bani membrii grupării au achiziţionat, plătind cu numerer, în România, mai multe bunuri mobile şi imobile.

Încă de anul trecut, Poliţia Română a iniţiat activităţi de cooperare judiciară cu autorităţile competente din Marea Britanie (British Transport Police), iar în anul 2019 s-a realizat un acord pentru constituirea unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team).

Astfel, autorităţile specializate din cele două ţări au decis efectuarea unei zile comune de acţiune (Joint Action Day) pentru destructurarea grupării infracţionale.

Din cele şase percheziţii din ţara noastră, patru au fost în judeţul Bacău şi două în judeţul Constanţa. Toate cele 22 de percheziţii au fost realizate în cadrul cooperării judiciare în materie penală, desfăşurate prin implicarea Eurojust şi Europol.

În urma percheziţiilor din ţara noastră, poliţiştii au ridicat bani, iar o persoană a fost dusă la audieri.

Activităţile au beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Brigăzii de Poliţie pentru Transportul Public din cadrul Poliţiei Capitalei şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

La acţiune a participat şi un reprezentant Europol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.