Jurnaliştii de la Sky News le-au cerut în mod expres "traficanţilor de arme" să vorbească în timpul filmărilor în limba română, chiar dacă limba lor maternă este limba maghiară, susţin procurorii DIICOT, după ce i-au reţinut pe cei trei bărbaţi care apar în reportajul televiziunii britanice.
"Pentru realizarea materialului jurnalistic, începând cu data de 29.07.2016, pe aeroportul din Târgu-Mureş au sosit cu o cursă aeriană mai mulţi jurnalişti britanici, ce au fost preluaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai cu un autoturism închiriat special pentru această activitate", spun procurorii DIICOT.
Anchetatorii mai susţin că, după ce au fost preluaţi, între jurnalişti şi însoţitorii acestora s-au purtat discuţii în legătură cu detaliile filmării, iar "intermediarului" Mihai Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de "traficanţi de arme” să poarte cagule.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările şi răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea aşa-zişii traficanţi, inclusiv preţurile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnaliştii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită şi cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiştii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură", arată DIICOT.
Procurorii precizează că, întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, "inculpatul Pantics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM SADU, calibrul 7,62X39, armă cu destinaţia «colecţie» pe care acesta o deţinea legal".
Deşi arma era deţinută în mod legal, persoana respectivă nu era abilitată să o împrumute altor persoane, iar arma nu ar fi trebuit să părăsească domiciliul său, arată anchetatorii.
"Odată îndeplinite cerinţele jurnaliştilor britanici, în dimineaţa zilei de 31.07.2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai s-a deplasat cu autovehiculul închiriat, la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. Împreună cu aceştia, inculpatul s-a deplasat din direcţia municipiului Târgu Mureş către localitatea Jeica, judeţul Mureş, unde s-au întâlnit cu inculpaţii Pantics Atilla Csaba şi Pantics Levente", susţine DIICOT.
Fraţii Pantics s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai, fiind urmaţi de "intermediar", care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliştii britanici, mai arată procurorii.
"La o distanţă de aproximativ doi kilometri faţă de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai şi împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia percheziţiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-a solicitat şi inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de «intermediar al traficanţilor de arme», să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o şapcă şi o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse şi întrebările la care erau pregătite şi răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară", spun anchetatorii.
Procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, joi seară, reţinerea celor trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
"Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării", notează procurorii.
DIICOT susţine că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.
"Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente", spun procurorii.
Prim-ministrul Dacian Cioloş consideră că este inadmisibil modul în care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme în România, el afirmând că ”nu poţi denigra o ţară fără să ai dovezi”.
Premierul a spus că a cerut ca autorităţile române să ia poziţie faţă de reportajul Sky News întrucât este vorba de o denigrare a României.
Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...