Raportul elaborat de experţii din cadrul Biroului FBI - Unitatea de Analiză Comportamentală (BAU), după ce un agent special FBI s-a întâlnit cu Gheorghe Dincă, trimis în judecată pentru răpirea şi uciderea Luizei Melencu şi Alexandrei Măceşanu, consemnează că, dacă nu ar fi fost prins, acesta ar fi făcut şi alte victime, dar şi că este posibil să existe victime neidentificate ale agresiunilor sexuale exercitate de Dincă. Experţii FBI consideră unic modul în care Gheorghe Dincă a încercat să scape de cadavrele victimelor sale şi efortul depus de acesta, în condiţiile în care statisticile din SUA arată că din 112 răpitori de copii care şi-au ucis victimele, doar trei au recurs la incendiere. Documentul procurorilor consemnează că Dincă a plâns de câteva ori când s-a discutat despre famillile victimelor şi despre impactul faptelor sale asupra propriei familii.
”Date fiind aşteptările lui Dincă în ceea ce priveşte deţinerea controlului, înclinaţia acestuia către violenţă afectivă, preferinţele sale sexuale anormale şi ceea ce este probabil ca acesta să fi interpretat ca fiind un ”succes” în legătură cu agresiunile, crimele şi eliminările cadavrelor lui Luizei Melencu şi Alexandrei Măceşanu, fără a fi prins, este puţin probabil ca Alexandra Măceşanu să fi fost ultima lui victimă”, este concluzia specialiştilor de la FBI.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Materialul de urmărire penală în cazul Caracal, consultat de News.ro, notează că, în timp ce veridicitatea celor declarate de acesta în cadrul audierii este îndoielnică, luând în considerare declaraţiile scrise puse la dispoziţia BAU în luna decembrie 2019, acesta a părut amabil pe parcursul audierii. Dincă a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate şi a menţinut contactul vizual corespunzător. Nu a evitat să răspundă la nicio întrebare legată de comportamentul său. Dincă a fost stânjenit în momentul în care a discutat despre activitatea şi preferinţele sale sexuale în prezenţa reprezentanţilor FBI, care erau de sex feminin. Cu toate acestea, nu a refuzat să răspundă la nicio întrebare”.
Potrivit documentului, în câteva rânduri, pe parcursul audierii, Dincă a plâns în momentul în care s-a discutat despre cum trebuie să se simtă rudele victimelor şi despre impactul pe care aceste crime îl au asupra propriei sale familii , manifestări ale emoţiilor considerate reale şi normale pentru contextul actual.
CITEȘTE ȘI Cazul Caracal - Rechizitoriu: Din nefericire, în spaţiul public au fost divulgate date sensibile din anchetă. Dincă a dobândit în timp o nesperată notorietate, întărindu-i stima de sine şi orgoliul, aspecte care au îngreunat serios comunicarea cu elLa începutul audierii, Dincă şi-a asumat imediat răspunderea pentru crimele de care este acuzat şi a declarat: ”Trebuie să plătesc pentru ce am făcut” şi ”Trebuie să primesc pedeapsa maximă”. În plus, Dincă a părut să nu aibă nicio explicaţie pentru motivul pentru care a comis crimele în felul în care le-a comis.
Experţii FBI consideră că distrugerea rămăşiţelor celor două fete răpite de Gheorghe Dincă nu are legătură cu nicio complexitate criminală, excitaţie sexuală sau sublinierea unei boli psihice, ci a fost mai degrabă motivată de obişnuinţa acestuia de a arde obiecte şi de comoditate, luând în considerare că acesta dispunea deja de materialele necesare.
BAU a utilizat şi informaţii din cadrul Programului de înţelegere a crimelor violente (ViCAP), care dispune de cea mai mare baze de date cu cazuri referitoare la crime violente importante de pe teritoriul Statelor Unite şi a reprezentat un instrument important în identificarea cazurilor în serie.
BAU recunoaşte că Dincă este acuzat doar de moartea a două femei şi nu se încadrează în categoria criminalilor ”în serie”, care este definită ca incluzând trei sau mai multe acţiuni separate. Cu toate acestea, este posibil ca Dincă să fi comis sau să fi urmat să comită şi alte crime în cazul în care nu ar fi fost arestat, iar, în acest caz, situaţia de fapt ar fi putut fi comparată cu cele disponibile în ViCAP, se arată în documentul procurorilor.
Experţii FBI afirmă că, ”în comparaţie cu autorii răpirilor şi crimelor din Statele Unite, metoda folosită de Dincă pentru a scăpa de cadavru este unică”, pentru că efortul depus de acesta pentru a arde cadavrele victimelor într-atât de mult, astfel încât să le transforme pe acestea în cenuşă, nu este unul obişnuit.
Într-un studiu BAU referitor la răpitorii de copii care şi-au ucis victimele, doar trei autori (din 112) au folosit incendierea ca metodă pentru a scăpa de cadavru/a ascunde crime.
După câte se pare Dincă are un istoric infracţionale care nu a fost detectat de organele însărcinate cu aplicarea legii
”Conform datelor înregistrate, Dincă nu are antecedente penale documentate. Cu toate acestea, este puţin probabil ca prima infracţiune comisă de Dincă să fi fost răpirea, agresiunea sau uciderea Luizei Melencu. Mai mult ca sigur, Dincă a avut legătură şi cu alte comportamente de tip infracţional în trecut şi nu a fost detectat de organele însărcinate cu aplicarea legii. Mai exact, date fiind preferinţele sale sexuale anormale, este posibil să existe victime neidentificate ale agresiunii sexuale exercitate de Dincă”, spun experţii FBI.
Comentariul lui Gheorghe Dincă în timpul audierii cu participarea experţilor FBI, şi anume că instanţa de judecată este posibil să îi solicite să le ceară iertare familiilor victimelor, dar că acest fapt mai mult decât sigur nu va însemna nimic pentru ele, vine să demonstreze aparenta conştientizare a lui Dincă a sentimentelor familiilor victimelor. În plus, în timpul audierii la care a participat BAU, Dincă şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-au avut acţiunile sale asupra copiilor săi.
Dincă a plâns în momentul în care s-a discutat despre ce trebuie să simtă părinţii victimelor şi despre impactul negativ al acţiunilor sale asupra propriilor săi copii.
Scopul urmărit de Dincă era răpirea pe termen lung, însă decesul celor două fete ar fi fost punctul final, dat fiind faptul că Dincă şi-a dat seama ce probleme implică ţinerea unei persoane în captivitate, mai indică experţii FBI.
Dosarul Caracal, în care Gheorghe Dincă este acuzat de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre pentru răpirea şi uciderea Luizei Melencu şi Alexandrei Măceşanu, a fost trimis de DIICOT în instanţă miercuri, urmând să fie judecat de Tribunalul Olt.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.