Trei persoane au arestate preventiv, una arestată la domiciliu şi două sunt cercetate sub control judiciar, în urma percheziţiilor care au avut loc la sfârşitul lunii septembrie, în Brăila, la o grupare specializată în trafic de persoane şi proxenetism. Poliţiştii au ridicat peste 175.000 de euro în urma acestei acţiuni şi au pus sechestru pe patru maşini şi patru imobile.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila au anunţat vineri, că în urma percheziţiilor făcute la data de 29 septembrie, au fost descoperite şi ridicate 175.750 de euro, 2 laptop-uri, 2 tablete, 21 de telefoane mobile, precum şi alte mijloace de probă.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a patru autovehicule şi patru imobile, precum şi asupra a zece conturi bancare.
În urma acestei acţiuni au fost reţinute opt persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele bănuite, măsura arestului preventiv pentru alte două şi a controlului judiciar, pentru alte patru.
“La data de 11 octombrie, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia formulată de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila şi a desfiinţat în parte încheierea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila, dispunând arestarea preventivă a trei persoane, măsura arestului la domiciliu faţă de o altă persoană şi cea a controlului judiciar, faţă de alte două persoane”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.
La data de 29 septembrie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au făcut 14 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
“Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila şi, ulterior, în afara României, ar fi acţionat un grup infracţional organizat, format din aproximativ zece membri, în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar şi minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât şi în străinătate (Belgia, Italia şi Spania).
În Belgia, doi dintre membri (fraţi), care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obţinut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituţia în diferite locaţii şi le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecţie, precum şi a unor sume percepute lunar (500 de euro) pentru «a-şi păstra locul în club»”, au precizat poliţiştii.
Anchetatorii au menţionat că persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piaţa prostituţiei, doar cu acordul prealabil şi prin intermediul liderilor grupului.
“Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracţional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda «lover boy».
Veniturile obţinute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însuşite de către membrii grupului, iar, în vederea disimulării sursei banilor, aceştia ar fi apelat la intermediari, care ar fi ridicat sumele primite din străinătate sau s-ar fi deplasat personal, pentru a ridica banii câştigaţi din exploatarea sexuală”, a menţionat sursa citată.
Liderii grupului infracţional şi membrii acestuia ar fi investit sumele de bani în capitalul unor societăţi comerciale, dar şi în achiziţionarea de maşini de lux şi imobile în ţară şi străinătate.
Peste 40 de persoane au fost conduse la audieri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.