Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că printre cei reţinuţi în urma violenţelor de la protestele faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei se numără minori, membri ai unor galerii care se află evidenţele poliţiei ca fiind violenţi sau şi oameni cercetaţi în alte cauze penale. Bode anunţă că şi la Brăila au fost audiaţi 19 manifestanţi pentru violenţe asupra forţelor de ordine, săptămâna aceasta, iar aproape jumătate dintre ei sunt minori.
Lucian Bode declară că cele opt dosare penale deschise după violenţele de la manifestaţiile anti-restricţii au ca obiect infracţiuni de ultraj asupra jandarmilor tulburarea ordinii şi liniştii publice, pot fără drept de obiecte interzise, distrugere şi incendiere, ministrul vorbind şi despre profilul celor acuzaţi de aceste infracţiuni.
„Ce e foarte interesant, o parte dintre aceştia sunt minori. O parte dintre cei la care făceam referire sunt în evidenţe suporteri cu manifestări violente, în evidenţele Poliţiei. Câteva zeci dintre aceştia sunt cu antecedente penale, câteva zeci sunt cu menţiuni ca făptuitor în alte dosare penale aflate în lucru şi nu întâmplător în dimineaţa zilei de 3 aprilie am efectuat 24 de percheziţii în municipiul Bucureşti, Giurgiu, Prahova şi Ilfov în urma cărora 22 de persoane au fost aduse la audieri”, a declarat Lucian Bode duminică seară, la B1 Tv, într-o intervenţie telefonică.
Lucian Bode a precizat că după incidentele de luni noapte de la Bucureşti, 193 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie şi au fost aplicate 222 de amenzi contravenţionale în valoare de260.000 de lei.
Conform ministrului, după violenţele din 30 martie de la Bucureşti, în seara următoare sau înregistrat manifestări violente şi în cadrul unui protest la Brăila.
„Marţi acelaşi lucru s-a întâmplat la Brăila, la Brăila unde s-a vorbit foarte puţin dar şi acolo 19 persoane au fost conduse la audieri, au agresat forţele de ordine şi, din păcate, din cele 19 persoane opt au fost între 16 şi 18 ani”, a explicat Lucian Bode.
„Vreau să subliniez faptul că forţele de ordine au acţionat cu calm şi cu profesionalism. Mă bucur că nu s-au lăsat provocaţi, ala cum am văzut. În interiorul acestor manifestări sunt grupuri care provoacă forţele de ordine, provoacă statul şi le-am transmis foarte clar faptul că violenţa nu este niciodată răspunsul potrivit la violenţă. De aceea este nevoie de responsabilitatea tuturor, este nevoie să dăm dovadă de fermitate, de calm şi de echilibru în aplicarea măsurilor”, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne.
Paisprezece din cele din cele 22 de persoane audiate în cazul violenţelor care au avut loc la începutul săptămânii, în centrul Capitalei, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Cele 22 de persoane au fost ridicate şi duse la audieri sâmbătă, în urma unor percheziţii care au avut loc în Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Prahova şi Ilfov. Printre cei vizaţi se află şi membri ai galeriilor echipelor de fotbal.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 3, Cătălina Sântion, a declarat pentru News.ro că din cele 22 de persoane ridicate sâmbătă, în urma audierilor au fost reţinute 19.
După ce au fost prezentate instanţei pentru luarea de măsuri preventive, 14 au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, pentru alte trei a fost decisă măsura controlului judiciar, iar două au fost plasate în arest la domiciliu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.