Poliţiştii bihoreni de la Investigarea Criminalităţii Economice cercetează cinci cetăţeni din Ungaria, care au înfiinţat şi condus firme pe teritoriul României şi care sunt suspectaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la aproape un milion de euro din afaceri cu hrană pentru animale, importată din ţara vecină.
Cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 37 şi 51 de ani, din Ungaria sunt cercetaţi de autorităţile române pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală
„Din cercetări, a reieşit că, în perioada mai 2021 – ianuarie 2024, aceştia ar fi deţinut succesiv calitatea de administratori ai două societăţi comerciale din localitatea Sântion, judeţul Bihor şi ai uneia din municipiul Oradea, judeţul Bihor şi ar fi creat astfel un circuit evazionist, cu scopul prejudicierii bugetului consolidat al statului cu suma totală de 4.564.235 lei. Astfel, prin intermediul societăţii comerciale din Oradea şi a uneia din Sântion, cele cinci persoane ar fi efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri (hrană pentru animale) supuse taxării inverse, de la firme din Ungaria, pe care le-ar fi facturat ulterior către cea de-a doua societate comercială din localitatea Sântion. Societatea comercială din Oradea şi cea din Sântion ar fi acţionat ca firme tampon între furnizorii ungari şi beneficiarul român, realizându-se doar un circuit scriptic de facturi, spaţiile de depozitare şi mijloacele auto cu care s-ar fi efectuat achiziţiile intracomunitare aparţinând celei de-a doua societăţi comerciale, din localitatea Sântion. De asemenea, prin interpunerea societăţii din Oradea şi a primei din Sântion, s-ar fi urmărit cantonarea în sarcina acestora a TVA-ului datorat bugetului de stat, care nu ar mai fi fost plătit, firmele fiind introduse voit în procedura insolvenţei”, informează, miercuri, Poliţia judeţeană Bihor.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marţi, anchetatorii au făcut, în cadrul acestui dosar, percheziţii la trei adrese, pe raza municipiului Oradea.
În urma descinderilor au fost descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor diferite înscrisuri şi documente, în legătură cu care există suspiciunea că ar fi fost utilizate în desfăşurarea activităţii infracţionale. Totodată, poliţiştii au dispus indisponibilizarea unui stocului de hrană pentru animale în valoare de 277.641 de lei.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.