Procurorii DIICOT cercetează 17 persoane într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, acestea fiind suspectate că, timp de mai mulţi ani, au contractat, prin intermediul unor firme, produse pentru care emiteau instrumente de plată fără acoperire, ei vânzând marfa la jumătate sau chiar mai puţin din valoarea de piaţă a acesteia. Prejudiciul în dosar este estimat la peste cinci milioane de lei.
Conform datelor furnizate vineri de procurorii DIICOT, activitatea infracţională a suspecţilor a început în urmă cu patru ani şi se desfăşura baza unei structuri bine definite, în care fiecare avea rolul său.
„În cursul anului 2018, s-a constituit o grupare infracţională care avea ca scop preluarea unor persoane juridice prin intermediul cărora să achiziţioneze diferite tipuri de mărfuri de la societăţi comerciale, cu sediul pe teritoriul României, a căror contravaloare urma să fie garantată cu instrumente de plată emise asupra unor conturi în care nu exista disponibilul necesar, mărfurile fiind valorificate ulterior sub preţul de achiziţie. Pentru constituirea grupării infracţionale, liderul acesteia a cooptat mai multe persoane care aveau roluri bine definite. O parte dintre membri se ocupau de identificarea unor persoane juridice ale căror asociaţi erau dispuşi să cedeze părţile sociale în schimbul unor sume de bani şi de a pregăti datele contabile ale persoanelor juridice, în sensul întocmirii unor declaraţii 394 şi a unor balanţe ce indicau un anumit rulaj şi o anumită bonitate a persoanelor juridice preluate, pentru a creşte încrederea persoanelor vătămate care ar fi efectuat verificări în bazele de date ale ANAF, ori la societăţile de asigurare. Alţi membri aveau rolul de a deschide conturi la unităţile bancare şi de a ridica instrumente de plată, pe care le predau, ulterior, liderilor grupării în vederea utilizării acestora pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate”, informează DIICOT într-un comunicat dat publicităţii vineri
Membrii grupării, sau chiar liderul acesteia, îi contactau telefonic pe reprezentanţii firmelor de la care voiau să cumpere marfa, se prezentau sub identităţi false, iar marfa livrată era preluată de către alte persoane implicate în activitatea infracţională, iar uneori chiar de către liderii grupării care de altfel o şi valorificau.
Pentru marfa contractată ei emiteau instrumentele de plată scadente la 60 de zile de la data achiziţionării mărfurilor.
La un moment dat, liderul grupării a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv într-un alt dosar instrumentat de DIICOT Braşov, iar pentru o perioadă activitatea infracţională a grupării s-a oprit. În noiembrie 2020, acesta a fost plasat sub control judiciar de către Curtea de Apel Bacău, iar activitatea a fost reluată, el cooptând alte persoane în gruparea pe care o coordona. De data aceasta, vizate au fost firme din domeniul agriculturii.
„Membrii grupului au exploatat sectorul agricol motivat de faptul că plata mărfurilor achiziţionate nu se efectua într-un termen scurt, practica în domeniu fiind aceea că plăţile urmau să fie încheiate la recoltare sau în momentul primirii unor eventuale fonduri prin intermediul unor programe naţionale sau europene. Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, membrii grupării se prezentau a fi fermieri care deţin sute de hectare de terenuri agricole cu diferite culturi, precum şi utilaje cu care le cultivă, stabilind întâlniri cu reprezentanţii persoanelor vătămate la care se prezentau cu diferite utilaje de la persoane fizice, pentru o perioadă scurtă de timp, creând astfel aparenţa unor persoane implicate efectiv în sectorul agricol. După achiziţionarea mărfurilor, membrii grupării infracţionale împărţeau cantităţile astfel obţinute pe care le valorificau la un preţ apropiat de 50% din cel de achiziţie, fără ca persoanele vătămate să beneficieze de vreo sumă de bani şi aflându-se astfel în imposibilitatea de a le achita acestora contravaloarea mărfurilor livrate”, au mai reţinut procurorii.
Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproximativ 5.440.000 de lei.
Miercuri, procurorii DIICOT Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău au făcut de 30 de percheziţii domiciliare în judeţele Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dolj, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Ialomiţa, Prahova şi a municipiului Bucureşti, în urma cărora au ridicat sumele de 19.000 de lei şi 3.700 de euro, precum şi 6,4 tone de fertilizant.
În aceeaşi zi, procurorii au prins în flagrant pe unii dintre suspecţi ce recepţionau cantitatea de 24 de tone de seminţe de grâu, în valoare de 69.540 lei.
În dosar, 13 inculpaţi au fost reţinuţi, iar faţă de alţi patru a fost dispusă măsura controlului judiciar sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi evaziune fiscală.
În cursul zilei de vineri, 12 dintre inculpaţi sunt prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.