Arheologii au finalizat cercetările în cazul gropii formate pe DN 2, în municipiul Râmnicu Sărat, unde în luna februarie asfaltul s-a surpat iar un autoturism a căzut în craterul format, iar raportul a fost trimis Comisiei zonale pentru a decide ce ar trebui făcut în zonă. Directorul Muzeului Judeţean Buzău spune că se ia în calcul ca groapa să fie acoperită temporar cu nisip, fiind exclusă însă turnarea de ciment.
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Laurenţiu Grigoraş, cercetările făcute în zona gropii dintr-o parcare de pe DN 2 au fost finalizate, arheologii stabilind că sub asfalt se află o pivniţă care nu este mai veche de secolul al XVIII-lea.
”Colegii noştri au finalizat raportul. În urma cercetării arheologice concluziile sunt acelea că pivniţa nu este mai veche de secolul XVIII, nu au fost descoperite artefacte asociate cu perioada respectivă, ci resturi rezultate în urma umplerii pivniţei respective. Raportul a fost înaintat Comisiei zonale cu ce consideră colegii mei oportun că ar trebui făcut acolo, dar comisia va lua decizia în ce priveşte prezervarea sau punerea în valoare a sitului”, a declarat Grigoraş.
Directorul Muzeului Judeţean Buzău a adăugat că se ia în calcul ca groapa să fie acoperită temporar cu nisip, fiind exclusă însă turnarea de ciment.
”Probabil că se va opta pentru o prezervare primară a sitului, în sensul acoperirii cu nisip, urmând ca în funcţie de evoluţia lucrării şi dorinţa autorităţilor de a face o centură ocolitoare să se redea într-un viitor circuitul public acel sit”, a mai spus Grigoraş.
El a adăugat că pivniţa descoperită sub asfalt se întinde pe o suprafaţă mult mai mare decât cea pe care s-au făcut cercetările.
”În mod corect şi judicios evaluat şi cercetat, acel ansamblu ar putea constitui o atracţie turistică. Inclusiv acel sit face parte din vechiul oraş Râmnicu Sărat, motiv pentru care considerăm că merită să fie pus în valoare şi redat circulaţiei. Poate fi un sit arheologic deschis, o amenajare care să permită vizitarea şi vizualizarea fără a încurca traficul pietonal. Se fac peste tot în lume astfel de lucrări, şi în ţară chiar, si considerăm, la o primă evaluare, că investiţia nu ar fi foarte mare. Poate fi un muzeu de sit, un geam gros transparent pe care se poate călca, se poate vedea ce ai sub picioare, fără a scoate din circuitul pietonal o zonă sau alta”, a mai spus directorul Muzeului Judeţean Buzău.
La rândul său, viceprimarul din Râmnicu Sărat Ştefan Torcărescu a declarat, vineri, că o decizie finală în cazul gropii formate pe DN 2 se va lua după ce municipalitatea va primi rezultatele unei expertize tehnice solicitate privind posibilitatea redeschiderii segmentului de drum afectat de surpare.
”Am primit concluziile cercetărilor, aşteptăm în perioada următoare, după Paşte, rezultatele expertizei tehnice privind posibilitatea redeschiderii segmentului de drum afectat de aceasta surpare, fără afectarea participanţilor la trafic. În discuţiile avute s-a luat în calcul posibilitatea punerii în conservare a acestei surpări fără să afectăm conservarea structurilor existente până la o dată ulterioară, dar urmează să discutăm după ce vine raportul de expertiză tehnică. Se ia în calcul şi astuparea cu nisip ca metodă de conservare, dar decizia finală o vom lua după ce avem raportul de expertiză tehnică. Parcarea unde s-a produs surparea nu va mai putea fi folosită”, a mai apus viceprimarul Ştefan Torcărescu.
La sfârşitul lunii februarie, o bucată de asfalt s-a surpat într-o parcare din Râmnicu Sărat, de pe DN 2, iar o maşină a căzut în groapa formată, traficul rutier în zonă fiind închis. După câteva ore, autoturismul Opel căzut în groapa formată a fost scos cu ajutorul unei macarale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.