Aproximativ 20 de poliţişti, membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex"şi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), pichetează, joi, sediul Ministerului Muncii, cerând mărirea salariilor. Protestatarii flutură steaguri şi suflă în vuvuzele, având pancarte pe care scrie: "Peste 60 la sută din angajaţii MAI au salariul minim pe economie", "Logistica MAI - în continuă degradare", "Voi chirie 1.200 de euro, noi 80 de euro", "Protecţia poliţistului = Protecţia cetăţeanului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unul dintre sindicalişti strigă în portavoce: "Să vă fie ruşine" şi "Vrem să fim respectaţi".

Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC, a declarat că angajaţii din Ministerul de Interne nu au primit, din 2008, nicio majorare salarială.

"Avem nemulţumiri pe termen scurt şi nemulţumiri pe termen lung. Aş începe cu cele pe termen scurt. Fix pe eliminarea disfuncţiilor salariale din sistemul public, creată poate din dorinţa de a face bine, dar care au dezechilibrat sistemul public de salarizare, în sensul că Ministerul de Interne nu a primit nicio majorare salarială din 2008 la zi, ori Guvernul Cioloş şi Guvernul Grindeanu au majorat salariile pe bună dreptate, noi nu avem niciun fel de problemă în zona asta, la sănătate şi la învăţământ, iar la poliţie nimic. Şi sigur că lucrurile scapă de sub control. Noi avem 65 la sută din efective la nivelul salariului de bază minim pe economie, în condiţiile în care avem şase morţi în ultimii doi ani, vătămaţi corporal, oameni care sunt în comă, oameni care sunt irecuperabili", a spus preşedintele SNPPC.

El a adăugat că, în urma discuţiilor cu factori de decizie din Ministerul de Interne şi din Ministerul Muncii, sindicaliştii au primit promisiuni că o parte dintre probleme vor fi rezolvate.

Aproximativ 20 de poliţişti pichetează sediul Ministerului Muncii, cerând salarii mai mari/Foto: Cristina Radu
Aproximativ 20 de poliţişti pichetează sediul Ministerului Muncii, cerând salarii mai mari/Foto: Cristina Radu

"Le-am solicitat clar guvernanţilor câteva principii de bază privind aceste disfuncţii salariale făcute prin ordonanţă de urgenţă, adică nu poimâine. Astăzi sau mâine făcute prin ordonanţă de urgenţă, pentru că nu mai putem să lucrăm în aceste condiţii. O să ajungem în situaţia în care o să închidem sediile şi o să plecăm acasă. În această logică a salarizării, oamenii or să plece, pentru că această profesie nu le mai oferă nimic din punct de vedere salarial, chiar dacă e o profesie de vocaţie, e o profesie de risc. Au înţeles parţial că avem dreptate, ni s-a spus la diferite întâlniri informale purtate cu factori de decizie din Ministerul Muncii, din Ministerul de Interne, avem nişte promisiuni aşa, pe mână scurtă, sperăm ca cel puţin câteva probleme de fond pe care le-am înaintat săptămâna aceasta, pe 20, doamnei ministru, să fie rezolvate. De exemplu, pentru sâmbătă, duminică, sărbătoare legală, lucrată în durata normală de lucru, Ministerul Sănătăţii aplică un spor de 100 la sută, la noi, 75 la sută, de parcă la noi ziua ar fi mai scurtă. Sau la sănătate, medicul poate să rămână la domiciliu, numai dacă sunt situaţii deosebite să vină la serviciu, acolo primesc 40 la sută, la noi nu primesc nimic. Nu e în regulă, chiar îţi baţi joc de noi?!", a mai spus Dumitru Coarnă.

Liderul sindical a precizat că protestele vor continua, sâmbătă urmând să vină în Bucureşti peste 7.000 de sindicalişti.

"Pentru sâmbătă avem anunţaţi peste 7.000 de oameni care să vină în Bucureşti, astăzi (joi, n.r.) la 12 avem întâlnire cu Jandarmeria, pentru că vin autocare, oamenii vor fi mobilizaţi la maxim. Am avut discuţii cu doamna ministru, inclusiv ieri, am avut o discuţie de o oră, dumneai ne-a promis că va ridica problema la nivel de Guvern, a înţeles perfect ce am spus, nu are niciun fel de reticenţă la problemele noastre, chiar a fost deschisă, urmează ca sâmbătă să vină cu elementele pe care le-a discutat în şedinţa de guvern. Dacă situaţia nu va fi rezolvată sâmbătă, vom continua până vom obţine aceste lucruri. Dreptul la grevă s-a născut prin grevă", a încheiat Coarnă.

Poliţiştii din sindicatele Pro Lex şi SNPPC au anunţat că vor ieşi în stradă, trei zile la rând, joi, vineri şi sâmbătă, pentru a cere salarii mai mari, după modelul celor acordate în sistemul sanitar, dar şi altor categorii de bugetari.

Astfel, joi şi vineri vor avea loc pichetări la Ministerul Afacerilor Interne, între orele 10.00 şi 14.00, iar sâmbătă, chiar de Ziua Poliţiei Române, va fi organizat un miting de amploare, potrivit reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex"şi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.