Aproape 80.000 de cazuri de violenţă domestică au fost semnalate Poliţiei, de la începutul acestui an şi până la finalul lunii septembrie. Statisticile făcute publice sâmbătă de către Poliţia Română arată că infracţionalitatea în domeniul violenţei în familie este în creştere, cele mai multe fapte considerate penale fiind cele de lovire şi ameninţare. În cele mai multe cazuri, victimele sunt femei, însă au fost raportate şi peste 8.000 de situaţii în care cei agresaţi de către rude sunt bărbaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„La nivel naţional, în primele 9 luni ale anului 2023, poliţiştii au intervenit la 79.442 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 37.417 în mediul urban şi 42.025 în mediul rural. În 68.965 de situaţii, poliţiştii au intervenit ca urmare a sesizărilor prin S.N.U.A.U. 112. Din cele 79.442 intervenţii ale poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică, în 19.349 situaţii s-a constatat existenţa acestui risc iminent, fiind emise 9.880 de ordine de protecţie provizorii. În această perioadă, numărul faptelor care constituie fapte penale din sfera violenţei domestice a fost de 43.425 de infracţiuni, în creştere cu 4,9% faţă de perioada similară din anul 2022. Vorbim de un număr mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică, ceea ce ne arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. Dar, în acelaşi timp, acest număr ne arată şi faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să ne sesizeze”, a declarat, sâmbătă, inspectorul principal de poliţie Elena Calcan, specialist în cadrul Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Potrivit statisticilor prezentate de aceasta, cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor de violenţă în familie o au „lovirea sau alte violenţe” –  62%  (26.912 de fapte), ,,ameninţarea” – 12% (5.303 fapte), „abandonul de familie” – 9% (3.769 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7% (3.146 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului” – 4% (1.574 de fapte). 
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cele mai multe dintre infracţiunile legate de familie sunt comise la domiciliu, respectiv 35.801, alte 7.624 astfel de fapte având loc în spaţiul public.
„În primele 9 luni ale acestui an, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (44.100) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (45.439). Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 8.182 sunt bărbaţi, 30.716 sunt femei, iar 6.541 sunt minori”, a adăugat Elena Calcan.
Statisticile oficiale arată de asemenea că instanţele judecătoreşti au emis 9.003 de ordine de protecţie, 4.093 (45%) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
Au  fost sesizate şi 3.146 de infracţiuni de nerespectarea ordinului de protecţie şi 617 infracţiuni de  nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu.
În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unde a fost implementată prima etapă a unui proiect pilot privind monitorizarea electronică a agresorilor,  au fost emise 2.661 instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.753 ordine de protecţie provizorii şi 908 ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
„În 330 de situaţii, victima a fost de acord şi a fost pusă în aplicare măsura obligării agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 12,4% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti. În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 292 de infracţiuni, dintre care 12 de distrugere, 224 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 56 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu. În cadrul dosarelor penale întocmite, pentru 21 dintre autorii acestor infracţiuni au fost dispuse măsuri preventive, respectiv: 13 reţineri, 4 de arestare preventivă şi 4 de control judiciar”, precizează oficialul Poliţiei Române.
Numai în judeţul Prahova au fost raportate, vineri, 3 noiembrie, două cazuri de infracţiuni ale căror victime sunt membri ai familiei, doi bărbaţi fiind reţinuţi după ce şi-au agresat partenerele de viaţă. Unul dintre ei i-a distrus maşina acesteia şi i-a furat telefoanele.
Astfel, o femeie de 39 de ani din Puchenii Mari  reclamat că partenerul său de viaţă s-a îmbătat, a lovit-o cu pumnul în zona feţei şi a ameninţat-o. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost reţinut şi pe nunele lui a fost emis ordin de protecţie provizoriu. În aceeaşi zi o femeie a reclamat că în timp ce se afla în oraşul Urlaţi a fost agresată de către concubinul său, fiindu-i distrus autoturismul şi sustrase două telefoane mobile de către acesta.  Din cauza geloziei, bărbatul în vârstă de 35 de ani a bătut-o cu pumnii şi picioarele pe femeia de 29 de ani. . 
„Ulterior, atât persoana vătămată cât şi bărbatul au ieşit din locuinţă, bărbatul continuând să o agreseze, şi totodată, provocând mai multe distrugeri autoturismului persoanei vătămate cu o piatră. De asemenea, bărbatul i-ar fi sustras femeii două telefoane mobile pe care aceasta le avea asupra sa. În urma incidentului, bărbatul a plecat din zona comiterii faptelor, nemaifiind găsit în oraş”, informează, sâmbătă, Poliţia Prahova. 
Femeia a fost dusă la spital, agresorul a fost găsit şi reţinut sub acuzaţiile de distrugere, violenţă în familie, furt între rude. Şi în acest caz a fost emis ordin de protecţie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.