Poliţiştii din Codlea au declanşat o anchetă după ce o fată de 19 ani, instituţionalizată în Complexul de Servicii "Măgura", a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în jocul "Balena Albastră".
"România este tulburată de câteva zile de un joc neobişnuit, inventat de un rus, care se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii. «Balena Albastră» este jocul în care se spune, fără însă ca acest lucru să fie o certitudine, câştigi doar dacă te sinucizi. De ce intră copiii şi tinerii în acest joc? În primul rând, din curiozitate. Curiozitate care a împins-o şi pe o tânără de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii «Măgura» Codlea, să acceseze «Balena Albastră». Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă. În acel moment, fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care, la rândul său, a sesizat secţia de Poliţie din localitate, care a demarat cercetări în acest caz“, a declarat Gheorghe Durnă, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului Braşov.
Conducerea DGASPC Braşov a cerut şefilor de centre să informeze copiii despre pericolele acestui joc.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"S-a transmis tuturor şefilor de centre din subordine o informare cu privire la pericolele la care se supun copiii care accesează din curiozitate acest joc, precum şi solicitarea ca personalul de specialitate din subordine să consilieze copiii din centre şi să îi facă să conştientizeze pericolul la care se expun intrând în acest joc", a afirmat Gheorghe Durnă.
Acesta mai precizeazî că DGASPC Braşov atrage atenţia părinţilor şi persoanelor care au în îngrijire copii şi tineri asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii care accesează "la liber“ internetul, fiind "la doar câteva click-uri distanţă de nişte zone obscure sau de nişte potenţiali infractori".
"Pentru a evita aceste lucruri, părinţii ar trebui să le explice minorilor că internetul nu este doar un loc de joacă şi că nu au voie să vorbească cu străini, să limiteze accesul la jocurile în reţea şi, cel mai important, să îi înveţe pe aceştia să le spună de fiecare dată tot ce se întâmplă, atunci când au temeri, frici sau nu înţeleg ceva“, a mai declarat Gheorghe Durnă.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Ramona Dabija, a declarat, în 17 martie, pentru News.ro, că prieteniile din lumea virtuală pot fi fatale, de aceea trebuie atrasă atenţia părinţilor cu privire la jocurile video de pe internet şi la pericolul la care sunt expuşi copiii.
Un astfel de joc online este ”Balena Albastră”, lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.
Cinci elevi de la o şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia.
Surse din rândul medicilor au spus că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, au afirmat că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.
La începutul lunii martie, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul ”Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.
Jocul impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care pot ajunge până la a se arunca de pe acoperişuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.