Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au făcut zece percheziţii şi au dus la audieri şase persoane suspectate că au făcut 91 de importuri din China, prin firme de tip„ fantomă”, iar mărfurile au ajuns la adevăraţii beneficiari şi au fost vândute fără documente fiscale. Prejudiciul calculat în acest dosar depăşeşte un milion de lei.
Conform unei informări date publicităţii vineri de IGPR, activitatea infracţională care ar fi prejudiciat cu 1,1 milioane lei bugetul de stat prin neplata taxelor s-a derulat în decurs de doar câteva luni, în anul 2017.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada mai 2017-octombrie 2017, în vederea sustragerii de la plata de impozite şi taxe către bugetul de stat, ar fi fost pus în aplicare un sistem, care ar fi presupus importul de mărfuri din China, prin intermediul unor societăţi de tip «fantomă». După efectuarea formalităţilor vamale, produsele importate ar fi ajuns la adevăraţii proprietari fără niciun document de provenienţă, făcând posibilă, ulterior, valorificarea acestora, fără a fi întocmite documente justificative în care să fie înregistrate aceste operaţiuni. Astfel, beneficiarii reali ar fi fost cei care comandau mărfurile de la exportatorii externi şi ar fi plătit contravaloarea acestora, însă, atunci când containerele ajungeau în România, operaţiunile de import nu ar fi fost efectuate în numele societăţii beneficiare”, transmit anchetatorii.
Produsele importate din China au fost vândute într-un complex comercial, prin intermediul a şase firme administrate de cetăţeni români şi chinezi. Poliţiştii şi procurorii au identificat în total 91 de importuri făcute în doar jumătate de an pentru care nu s-au plătit TVA şi impozit pe profit.
Joi, 7 iulie 2022, poliţiştii sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au făcut zece percheziţii domiciliare - nouă în Bucureşti şi una în judeţul Ilfov - la domiciliile persoanelor şi sediile sociale ale firmelor implicate în activitatea infracţională, şase persoane fiind duse la audieri
În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente şi alte mijloace de probă, la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fiind conduse 6 persoane bănuite de evaziune fiscală, în vederea audierii. Cercetările în acest dosar de evaziune fiscală continuă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.