Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 metri), a ajuns în tabăra de bază avansată la 6.400 metri, de unde, peste aproximativ patru săptămâni, va începe ascensiunea spre vârf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, condiţia fizică a sportivului este foarte bună, conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază, iar principalele sale preocupări sunt aclimatizarea şi comunicarea cu ceilalţi alpinişti care vor urca spre vârful Everest în aceleaşi zile.

“Am ajuns în tabăra de bază avansată de unde începe organizarea pentru ziua sau zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări pentru antrenament şi o să mai cobor în tabăra de bază înainte de ziua de vârf ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expediţiile mai mari, cu şerpaşi şi în care se foloseşte oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen şi ajutor suplimentar e important să nu fiu în coada expediţiilor pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleaşi condiţii de performanţă, o să pregătim plecarea şi o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine şi sunt încrezător în obiectivul din acest an”, a spus Horia Colibăşanu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Colibăşanu a mai menţionat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălţime.

“În aceste tabere ne odihnim şi ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabăra la 8.300 de metri. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc şi să mă hidratez”, a mai spus alpinistul, potrivit sursei citate.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu, Everest fiind al optulea vârf de peste 8.000 de metri pe care sportivul doreşte să îl aibă în palmares.

Horia Colibăşanu are, în prezent, în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

”Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc. Performanţa lui a rămas neegalată în România”, se arată în comunicatul citat.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Expediţia cu final tragic din Annapurna, din 2008 - când şi-a pierdut prietenul şi partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia. Timişoreanul a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpinişti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operaţiune de salvare din istoria Munţilor Himalaya.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania şi televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar "Pura Vida/The Ridge", câştigător la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian.

Alpiniştii care şi-au riscat viaţa pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibăşanu, au primit diverse distincţii.

De asemenea, Horia Colibăşanu este singurul alpinist român care a primit distincţia "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, primul şi cel mai prestigios club montan din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.