Zece persoane au fost arestate preventiv pentru trafic de migranţi, într-un dosar care vizează o grupare din judeţul Alba, specializată în racolarea, transportarea şi adăpostirea de migranţi pentru a-i ajuta să treacă fraudulos frontiera în Ungaria. Anchetatorii au stabilit că migranţii erau transportaţi în cuşti metalice sudate sub şasiul unor autoutilitare, fiindu-le astfel pusă în pericol viaţa.
Poliţia Română a anunţat, vineri, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, au făcut, joi, 5 percheziţii domiciliare la persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migraţi, în formă continuată.
Ca urmare, zece persoane au fost reţinute, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia. Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba a dispus arestarea preventivă a celor 10 bănuiţi, pentru 30 de zile.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie-iunie 2023, bănuiţi ar fi desfăşurat activităţi de racolare, îndrumare, transportare şi adăpostire a mai multor migranţi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, cu Ungaria, pentru a obţine foloase patrimoniale importante. Totodată, pe durata transporturilor, migranţilor le-ar fi fost pusă în pericol viaţa şi sănătatea, întrucât aceştia ar fi fost adăpostiţi în cuşti metalice sudate sub şasiul autoutilitarelor”, a arătat sursa citată.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate sisteme informatice, telefoane mobile, înscrisuri şi sume de bani.
Ancheta a început după ce, în 6 iunie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, împreună cu procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, au prins în flagrant delict 3 persoane, din judeţul Alba, în timp ce transportau 6 cetăţeni din Bangladesh, ascunşi într-un spaţiu special amenajat, sub podeaua unui camion destinat transportului de marfă.
În urma cercetărilor s-a stabilit că acei 6 migranţi ar fi fost preluaţi din municipiul Alba Iulia, unde se aflau cu viză legală de muncă, pentru a fi trecuţi fraudulos frontiera de stat, urmând a ajunge pe teritoriul Austriei, contra a 3.000 de euro/migrant.
În anul 2022, cele 3 persoane prinse în flagrant, împreună cu alte 4 persoane, din judeţul Alba, ar fi constituit o grupare de trafic de migranţi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
Acţiunea s-a realizat cu sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.