Ziua Everestului - cel mai înalt vârf montan din lume, aflat în Munţii Himalaya, cu o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării, este celebrată luni, la 64 de ani de la prima escaladare reuşită, efectuată de alpiniştii Tenzing Norgay şi Edmund Hillary, pe 29 mai 1953. De atunci, Chomolungma a fost escaladat de 7.646 de ori, au fost mii de escaladări, numeroase recorduri, dar şi tragedii au marcat istoria vârfului, informează edition.cnn.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tenzing Norgay, cunoscut şi drept Sherpa Tenzing, şi Edmund Hillary au fost primele două persoane care au ajuns pe vârful Everest - cel mai înalt punct de pe Pământ. Succesul lor, înregistrat pe 29 mai 1953, este sărbătorit luni, drept Ziua Everestului.

Deşi cei doi alpinişti au fost primii care au ajuns ”în vârful lumii”, mii de alţi alpinişti au urcat pe vârful înalt de 8.850 de metri, încă din anul 1953. O parte dintre aceştia au reuşit performanţa fără rezerve de oxigen. Între alpiniştii care au ajuns pe vârful Everest s-au numărat octogenari, adolescenţi, persoane cu membre amputate şi chiar şi un bărbat nevăzător.

Între recorduri se numără cel stabilit de Pemba Dorje Sherpa din Nepal, care a urcat de la tabăra de la bază până pe vârful Everest în opt ore şi 10 minute, pe 21 mai 2004.

Cel mai în vârstă bărbat care a urcat pe Everest a fost Miura Yiuchiro din Japonia - 80 de ani şi 223 de zile, care a ajuns în cel mai înalt punct din lume pe 23 mai 2013.

Cea mai tânără femeie care a reuşit să escaladeze Everestul a fost Malavath Purna din India, în vârstă de 13 ani şi 11 luni, care a ajuns pe vârful muntelui pe 25 mai 2014.

Cel mai tânăr bărbat care a reuşit ascensiunea pe Everest a fost Jordan Romero, în vârstă de 13 ani şi 10 luni, care a înregistrat succesul pe 23 mai 2010.

În perioada 1953 - 2016, pe vârful Everest au ajuns în total 4.469 de persoane, potrivit bazei de date Himalaya, conduse de fostul jurnalist Elizabeth Hawley, care a urmărit expediţii în munţii Himalaya timp de decenii. Vârful Everest a fost escaladat de 7.646 de ori.

Recordul pentru cele mai multe ascensiuni făcute de o persoană este deţinut de Apa Sherpa din Nepal, care a ajuns pe vârful Everest pentru cea de-a 21-a oară, pe 11 mai 2011.

Recordul pentru cele mai multe ascensiuni pe vârful Everest făcute de o femeie este deţinut de Lakpa Sherpa din Nepal, care a escaladat pentru ce-a de-a şaptea oară, pe 20 mai 2016.

Recordul pentru cele mai multe naţionalităţi reprezentate într-un singur sezon pe vârful Everest a fost de 661 de ascensiuni realizate de alpinişti din 46 de ţări, în 2013. Dintre aceştia, 362 au fost efectuate de alpinişti din Nepal, 66 de alpinişti din India şi 48 de alipinişti din Statele Unite ale Americii.

Cele mai multe ascensiuni efectuate într-o singură zi au fost 245, pe 19 mai 2012, iar cele mai multe ascensiuni efectuate într-un an au fost 661, în 2013.

La nivel local, Everest este cunoscut după numele său Tibetan, Chomolungma (zeiţa-mamă a lumii), şi după numele său nepalez, Sagarmatha (frunte în cer).

Prima acensiune pe vârful Everest realizată fără rezerve de oxigen a fost făcută de Reinhold Messner din Italia şi Peter Habeler din Austria, pe 8 mai 1978. Reinhold Messner deţine recordul şi pentru prima ascensiune realizată de o singură persoană - pe 20 august 1980. 

Prima femeie care a efectuat o ascensiune reuşită pe vârful Everest a fost Junko Tabei din Japonia, care a înregistrat acest succes pe 19 mai 1975.

Prima şi singura persoană nevăzătoare care a urcat pe vârful Everest a fost Erik Weihenmayer din Hong Kong, pe 25 mai 2001.

Recordul pentru primul cuplu căsătorit care a escaladat vârful Everest le aparţine slovenilor Andrej şi Marija Štremfelj, care au reuşit ascensiunea pe 7 octombrie 1990.

Totuşi, nu toate ascensiunile s-au încheiat cu succes, unele dintre acestea având final tragic. Un total de 63 de şerpaşi şi 111 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în perioada 1990 - 2016, potrivit bazei de date Himalaya. Multe dintre trupurile neînsufleţite nu au fost recuperate niciodată.

Numărul incidentelor fatale a crescut în ultimii ani. Într-o avalanşă din 2014 şi-au pierdut viaţa peste 12 persoane - localnici nepalezi şi şerpaşi. Avalanşa a avut loc puţin mai sus de tabăra de la bază. La acel moment, avalanşa a fost singurul şi cel mai tragic incident din istoria Everestului.

Însă, în următorul an, Nepalul a fost devastat de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe Richter, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 8.000 de persoane din ţară, inclusiv 19 persoane aflate la Everest.

În 2016, şase persoane şi-au pierdut viaţa, creşterea numărului deceselor ducând la înnoirea controlului siguranţei drumeţiei.

În acest sezon, 375 de alpinişti au primit permisiunea de a încerca să escaladeze Everestul - cel mai mare număr, încă din anul 1953.

Recent, Horia Colibăşanu a reuşit încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.