Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani din România pot viziona şi vota online, între 23 - 25 aprilie 2020, cel mai bun film european pentru adolescenţi.
Competiţia Young Audience Award (YAA) este organizată în România de EducaTIFF, programul de educaţie cinematografică al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în parteneriat cu Academia Europeană de Film.
Anul acesta, la a şaptea ediţie, în mod excepţional, filmele vor putea fi vizionate şi votate online, pentru a le permite tinerilor cinefili să se bucure de fime în siguranţă, acasă.
Adolescenţi din 34 de ţări aleg, prin vot, dintre cele trei filme nominalizate, câştigătorul trofeului pentru „Cel mai bun film european de tineret”.
Până joi, 16 aprilie, adolescenţii cu vârste cuprinse între 12-14 ani se pot înscrie completând un formular. Participanţii vor fi validaţi şi vor primi o parolă personalizată, prin care vor putea accesa platforma de vizionare a filmelor. Filmele vor putea fi vizionate online în perioada 23 - 25 aprilie, pe platforma dedicată. Duminică, 26 aprilie, juraţii vor participa la discuţii pe tema filmelor şi vor putea vota online filmul preferat. În aceeaşi zi va avea loc şi festivitatea de premiere a celui mai bun film european pentru adolescenţi al anului.
Filme nominalizate sunt „Rocca”, de Katja Benrath, „Vacanţa mea extraordinară cu Tess”, de Steven Wouterlood, şi „Fratele meu vânează dinozauri”, de Stefano Cipani.
Rocca are 11 ani şi duce o viaţă unică. În timp ce tatăl ei astronaut veghează asupra ei din spaţiul cosmic, Rocca locuieşte singură cu veveriţa ei şi, pentru prima dată merge la o şcoală normală. Aici, felul ei de a fi, lipsit de griji şi nonconformist, iese imediat în evidenţă. Îi confruntă pe derbedeii clasei, pentru că dreptatea i se pare foarte importantă. De asta se şi împrieteneşte cu Caspar, un băiat fără adăpost pe care încearcă să-l ajute. Cu un optimism fără margini, Rocca dovedeşte, ajutată de noii ei prieteni, că şi copiii au puterea de a schimba lumea.
În „Vacanţa mea extraordinară cu Tess”, micul Sam şi familia lui îşi petrec concediul pe insula olandeză Terschelling, dar fratele lui îşi rupe piciorul chiar în prima zi. Asta îl nemulţumeşte pe Sam, dar accidentul i-o aduce în cale pe Tess, o fată ciudată care are plan ingenios de a-şi întâlni tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Are doar o săptămână la dispoziţie pentru a reuşi şi este sigură că Sam poate fi de ajutor. Doar datorită ei va descoperi băiatul cât de importantă este familia.
Fratele lui Jack, Giò, are sindromul Down. În copilărie, părinţii i-au spus lui Jack că fratele lui are super puteri, ca un erou de benzi desenate. Acum însă, că urmează să meargă la liceu, nu mai crede în povestea cu super eroi, şi ajunge să îi fie ruşine cu fratele său. Mai ales după ce o cunoaşte pe Arianna, care devine prima lui iubire.
Academia Europeană de Film a fost fondată în 1998 şi reuneşte, în prezent, peste 3.000 de profesionişti din industria filmului european. Organizaţia are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audienţă, inclusiv în rândul publicului foarte tânăr. Acest eveniment este organizat de EFA şi EFA Productions, cu sprijinul Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) şi al Uniunii Europene, prin Creative Europe – Media Programme.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.