Reprezentanţii Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) Focşani anunţă, vineri, că a fost documentată prezenţa castorilor pe teritoriul judeţului, în aria protejată Lunca Siretului, fiind pentru prima data când aceste animale apar în zonă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conform ACDB, zilele acestea a fost documentată prima dovadă a prezenţei castorilor pe raza judeţului Vrancea de către specialiştii care monitorizau habitatele din aria protejată Lunca Siretului. 

" Castorii au ajuns şi în judeţul Vrancea! Prima dovadă a prezenţei castorilor pe raza judeţului Vrancea a fost documentată ieri de colegii noştri, care monitorizau habitatele din aria protejată Lunca Siretului. Castorul european (Castor fiber), este specie strict protejată, a dispărut la începutul secolului al XIX-lea, nu numai în România, ci şi în marea parte a Europei, din aceleaşi cauze: vânarea excesivă pentru blană şi pentru castoreum (odată folosit în industria parfumurilor) şi modificarea habitatului", relatează specialiştii de la ACDB. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform acestora, castorii sunt renumiţi pentru ingeniozitatea prin care construiesc  un mozaic de habitate unde reţin apa şi extind zonele umede, atât de necesare în condiţiile actuale ale schimbărilor climatice. Vizuinile de crengi specific aranjate pot fi noi cuiburi pentru păsări sau ascunzători pentru reptile şi amfibieni, iar canalele pe care le sapă pot fi locuri ferite unde peştii îşi pot depune icrele. 

"Acest lucru se datorează modului de hrănire a brebului. Vara se hrăneşte preponderent cu plante acvatice şi erbacee pe care le găseşte în apropierea teritoriului pe care îl ocupă. Iarna consumă lujerii tineri ai arborilor de pe malurile apelor şi lacurilor, cu predilecţie a diferitelor specii de salcie, plop, anin. În perioada de toamnă prezenţa speciei în teren devine uşor de observat, acesta doborând un număr mare de arbori pentru a-şi asigura necesarul de hrană pentru perioada grea din timpul iernii şi pentru refacerea adăposturilor/barajelor. Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) le urează castorilor să fie bine veniţi în Vrancea şi să aibă parte de linişte în noile zone colonizate”, au mai transmis specialiştii.  

Organizaţia ACDB a fost înfiinţată oficial în iulie 2003, însă membrii fondatori desfăşurau deja activităţi în domeniul conservării biodiversităţii. 

 În anul 2004, ACDB a înfiinţat Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice, scopul fiind acela de a salva şi reabilita exemplare de faună sălbatică.  În tot acest timp, pe lângă alte activităţi de ocrotire a mediului, voluntarii au salvat numeroase animale aflate în situaţii de risc.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.