Vânzările muzicii lui Leonard Cohen au crescut cu 400% după moartea artistului, survenită pe 7 noiembrie, în urma unei căzături, informează NME.
Anunţul decesului artistului canadian a fost făcut de familia sa, pe 10 noiembrie.
Cântecul ”Hallelujah” (1984) a revenit în topul US single, săptămâna trecută, iar în ceea ce priveşte topul naţional şi informaţiile despre vânzări, Billboard a anunţat că Leonard Cohen a cunoscut o revenire importantă după moartea sa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Compilaţia ”The Essential Leonard Cohen”, ajunsă în Billboard 200 pe locul al 13-lea, iar cel mai recent album al său, ”You Want It Darker”, a urcat pe locul al 7-lea, cu vânzări care au crescut cu 197%.
În total, vânzările de albume şi cântece ale lui Cohen - împreună cu streamingul - au crescut cu 407% până pe 17 noiembrie.
”Cu mare durere vă anunţăm că legendarul poet, compozitor şi artist Leonard Cohen a încetat din viaţă. Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai respectabili şi prolifici”, a fost anunţul publicat, din Los Angeles, pe pagina de Facebook a artistului.
Muzicianul şi-a lansat cel de-al 14-lea album, ”You Want It Darker”, în luna octombrie a acestui an.
Leonard Cohen a devenit cunoscut în anii 1960 ca poet, scriitor şi compozitor. Interesul său primar a fost literatura, însă atenţia publicului a fost atrasă de muzica sa, odată cu stabilirea la New York. Primul său album, ”Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat în 1967 şi a devenit un disc-cult.
Influenţa lui Cohen în muzică a fost asemănată cu cea a lui Bob Dylan şi Joni Mitchell.
Leonard Norman Cohen, născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, şi-a lansat primul volum de poezii la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963. Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti.
În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său ”Old Ideas”.
Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.
Artistul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.