Cea de-a treia ediţie a UrbanEye Film Festival va avea loc, de miercuri până duminică, la Cinema Elvira Popescu şi Cinemateca Eforie din Bucureşti, şi va fi deschisă cu proiecţia documentarului ”The Destruction of Memory” (2016, SUA), de Tim Slade.
În ultimul secol, distrugerea culturală a avut rezultate catastrofale pe întreg globul, iar acest război împotriva culturii nu a ajuns la final. În Siria şi Irak, ”leagănele civilizaţiei”, mii de ani de cultură sunt distruşi chiar acum, iar prin distrugerea patrimoniului se distruge şi memoria acestor locuri, se arată în descrierea publicată pe site-ul festivalului. Ştergerea memoriei duce apoi la ştergerea identităţii. ”The Destruction of Memory”, care va fi proiectat la Cinema Elvire Popesco, cartografiează distrugerile culturale din ultimii zeci de ani, dar şi legislaţia generată de aceste conflicte. Filmul este bazat pe cartea cu acelaşi titlu, scrisă de Robert Bevan.
Festivalul UrbanEye va aduce pe ecrane documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, modelarea acestuia şi de oamenii care îl locuiesc, informează organizatorii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Programul festivalului include discuţii şi dezbateri cu profesionişti din discipline diferite, care vor face legătura dintre subiecte şi contextul local. Printre cei care vor participa la discuţii se numără arhitecţii Teodor Frolu şi Şerban Sturdza şi regizorii Dragoş Lumpan şi Romulus Balazs.
Filmele din UrbanEye 2016 abordează patru mari teme: Memorie, Acasă, Apa şi Portrete de Arhitecţi.
Festivalul va include şi competiţia UrbanEye - filme inspirate de realităţile arhitectural-urbane din România intră anul acesta în cursă pentru premiul UrbanEye şi vor fi proiectate în festival. Vor concura pentru trofeu pelicule din Polonia, Anglia, Franţa, România şi Finlanda.
Premiul UrbanEye va fi acordat sâmbătă, la Cinema Elvire Popesco.
”Watermark” (2013, Canada), de Jennifer Baichwal şi Edward Burtynsky, va încheia festivalul duminică, de la ora 20.00, la Cinemateca Eforie.
Proiectul UrbanEye a fost iniţiat în 2014 ca platformă de discuţie despre oraş prin intermediul filmului, dedicată nu doar profesioniştilor din domeniu, ci oricărui locuitor interesat de oraşul în care trăieşte. Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog. A treia ediţie a festivalului este un Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti - Oraşul in-vizibil şi co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.