Robert Lowes, un stră-străbunic al actorului britanic Ian McKellen, cunoscut pentru rolurile sale din francizele cinematografice ”Stăpânul inelelor”, ”Hobbitul” şi ”X-Men”, a contribuit la ”inventarea” weekendului, informează The Telegraph.
Ian McKellen este cunoscut în lumea întreagă pentru evoluţiile sale din teatru, film şi televiziune, care i-au adus şase premii Olivier, două nominalizări la Oscar şi un titlu de ”Sir” - Comandor al Ordinului Imperiului Britanic - ce i-a fost acordat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii pentru servicii deosebite aduse artelor.
Însă unul dintre strămoşii lui, mult mai puţin cunoscut, merită la rândul lui să fie apreciat de publicul larg, deoarece a contribuit la inventarea weekendului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Robert Lowes, un stră-străbunic al starului britanic, a condus o veritabilă campanie în Manchester, organizată pentru a-i convinge pe patronii afacerilor locale să permită angajaţilor lor o jumătate de zi liberă în fiecare sâmbătă, permiţându-le astfel să beneficieze în premieră de mai mult de o zi liberă pe săptămână.
Potrivit unor documente din 1843, Robert Lowes i-a convins în cele din urmă pe industriaşii din Manchester să permită angajaţilor din fabricile lor să plece acasă în fiecare zi de sâmbătă, după ora 13.00. ”El poate fi considerat bunicul weekendului modern”, afirmă un istoric britanic.
Detalii despre trecutul familiei actorului Ian McKellen vor fi dezvăluite pe 25 ianuarie în ”Who Do You Think You Are”, un documentar produs de BBC, ce prezintă evenimente petrecute în istoria familiilor unor celebrităţi.
Starul britanic va afla în acea emisiune diverse aspecte despre unii dintre strămoşii lui, inclusiv despre un gravor care i-a convins pe britanici să se mute în Lake District, folosindu-se de cărţile lui frumos decorate, dar şi despre un agent de bursă care a murit într-un azil de bătrâni, după o serie de dificultăţi financiare.
Robert Lowes şi-a petrecut mult timp făcând campanie pentru o viaţă mai bună a muncitorilor din acel oraş industrial, în care a lucrat ca funcţionar într-un depozit, susţinând în timpul liber o serie de discursuri la Salford Lyceum.
O zi de lucru pentru muncitorii din acele vremuri dura până la 14 ore pe zi, iar săptămâna de lucru avea şase zile.
În septembrie 1843, un ziar local anunţa că Robert J. Lowes a organizat o întrunire, la care au fost invitaţi patronii fabricilor locale, într-un depozit, într-o după-amiază de vineri.
Potrivit profesorului Martin Hewitt, acel demers urmărea ”convingerea unui număr de 300 sau 400 de prinţi ai comerţului din Manchester de a permite angajaţilor din fabrici şi depozite să beneficieze de o jumătate de zi liberă, fără scăderea salariului”.
”Era un lucru de care nici un alt tip de muncitor nu beneficia. Era ceva cu adevărat nou şi destul de radical. Acest tip de activitate putea fi foarte uşor asociat cu unele dintre cele mai periculoase mişcări radicale, care s-ar fi putut îndrepta împotriva lui. Trebuia să fii un negociator foarte abil pentru a reuşi în acel demers”, a adăugat profesorul britanic.
Robert Lowes, secretar onorific al comitetului, a insistat cu acea campanie şi a schimbat cererea pentru o jumătate de zi liberă în fiecare vineri pentru o jumătate de zi liberă în fiecare sâmbătă.
Un document aflat într-o stare fragilă, ce datează din 10 noiembrie 1843, dezvăluie modul în care Robert Lowes a avut succes în acel demers, întrucât bancherii, comercianţii, manufacturierii şi patronii fabricilor de ţesături au fost de acord să îşi închidă afacerile la ora locală 13.00 în fiecare zi de sâmbătă şi să permită ”plecarea acasă a angajaţilor pentru tot restul zilei”.
Ian McKellen a spus că acea victorie a fost una ”extraordinară”: ”Sunt foarte impresionat de ceea ce a făcut Robert. Lumea s-a schimbat pentru că cineva a avut o controversă cu cineva, o discuţie şi, apoi, un acord. O iniţiativă precum aceasta nu schimbă lumea, dar contribuie cu siguranţă”.
Istoricul Amanda Wilkinson afirmă că strămoşul celebrului actor britanic a renunţat în cele din urmă la locul lui de muncă din acel depozit, în anul 1845, pentru a-şi continua campania, cerând o jumătate de zi liberă şi pentru femeile cusătorese din Manchester.
”Vestea despre acea jumătate de zi liberă s-a răspândit ca o flacără în toată ţara. Alte oraşe, precum Bradford şi Norwich, au început foarte repede să aplice jumătatea de zi libertă, pe baza principiilor enunţate de Robert Lowes şi de comitetul lui. Aşa a început evoluţia weekendului pe care îl cunoaştem în zilele noastre”, a spus Amanda Wilkinson.
Un alt strămoş important al lui Ian Kellen a fost un unchi îndepărtat, Frank Lowes, care era actor - deşi a avut mai puţin succes decât nepotul lui din zilele noastre.
A fost un actor cu un talent promiţător, care i-a adus rolurie principale la Queen’s Theatre din Manchester, care au primit cronici elogioase în presa vremii. A jucat şi în oraşul natal al actorului Ian McKellen, Bolton, în 1876, în spectacolul de teatru ”Two Orphans”, în care juca rolul unui conte.
Dar, după ce a trecut de vârsta de 30 de ani, Frank Lowes a început să accepte roluri de o calitate îndoielnică şi s-a mutat în Liverpool, unde a jucat într-o trupă de varietăţi.
A murit într-un azil din 1894, suferind de tubeculoză şi epuizare, după ce se despărţise de soţia lui, Ellen.
Emisiunea ”Who Do You Think You Are?” va fi difuzată pe 25 ianuarie de postul BBC One.
Ian McKellen, născut în 25 mai 1939, este cunoscut publicului din România pentru rolul vrăjitorului Gandalf din francizele cinematografice “Stăpânul inelelor” şi ”Hobbitul” şi pentru rolul Magneto din trilogia “X-Men”. A primit două nominalizări la premiile Oscar, decernate de Academia de film americană, şi a câştigat un Glob de Aur pentru rolul din lungmetrajul TV ”Rasputin” şi un premiu Tony pentru excelenţă în teatru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...