Un contabil care era ocupat cu publicarea de mesaje pe Twitter a reuşit să anihileze procedura meticuloasă aflată în spatele anunţării premiului pentru cel mai bun film al anului, duminică seară, la cea de-a 89-a gală a premiilor Oscar, când musicalul ”La La Land” a fost anunţat câştigător, deşi adevăratul învingător - care a fost anunţat după câteva minute - era drama ”Moonlight”, au anunţat luni seară reprezentanţii PricewaterhouseCoopers (PwC), citaţi de Reuters.
Contabilul Brian Cullinan, despre care presa americană afirmă că era ocupat cu publicarea de mesaje pe Twitter, în culise, cu câteva secunde înainte de producerea acestei gafe uriaşe, a înmânat prezentatorilor Warren Beatty şi Faye Dunaway un alt plic decât cel care ar fi trebuit, cu ocazia anunţării celui mai important trofeu al anului din industria cinematografică americană, a precizat compania PwC într-un comunicat de presă.
Provocând o gafă care a uluit publicul prezent în Dolby Theatre din Hollywood şi milioanele de telespectatori din lumea întreagă, ”Cullinan a înmânat în mod eronat plicul de rezervă pentru categoria «cea mai bună actriţă în rol principal» în locul plicului aferent categoriei «cel mai bun film» lui Beatty şi Dunaway”, au transmis reprezentanţii PwC.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Odată produsă acea eroare, protocoalele pentru corectarea ei nu au fost urmate suficient de rapid de către Cullinan şi nici de partenerul lui din timpul galei”, precizează acelaşi comunicat.
The Wall Street Journal şi site-ul dedicat informaţiilor despre celebrităţi TMZ.com afirmă că Brian Cullinan a publicat din culise o fotografie a actriţei Emma Stone pe reţeaua de socializare Twitter cu doar câteva momente înainte de producerea gafei.
Fotografia de pe contul de Twitter al lui Brian Cullinan a fost ştearsă ulterior, dar nu înainte de a putea fi vizionată încă, luni, în arhiva acelei pagini. Brian Cullinan nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă.
Eroarea a fost corectată abia după ce actorii şi producătorii musicalului ”La La Land” erau deja pe scenă şi îşi începuseră deja discursurile de mulţumire. Jordan Horowitz, unul dintre producătorii filmului ”La La Land”, este acela care a remediat situaţia.
”Oameni buni, îmi pare rău. Nu am câştigat. S-a produs o eroare. «Moonlight», voi aţi câştigat premiul pentru cel mai bun film. Nu este o glumă!”, a spus el.
A fost nevoie se treacă mai bine de trei ore până că PricewatersCoopers, compania care numără voturile exprimate de membrii AMPAS de peste 83 de ani, să confirme că actorilor Warren Beatty şi Faye Dunaway le-a fost înmânat un alt plic decât cel care ar fi trebuit.
PwC spune că îşi asumă întreaga responsabilitate şi a prezentat scuze publice actorilor şi producătorilor celor două filme vizate de această gafă uriaşă, ”La La Land” şi ”Moonlight”.
”Ne cerem scuze în faţa lui Warren Beatty, Faye Dunaway, prezentatorului Jimmy Kimmel, postului de televiziune ABC şi Academiei de film americane, niciunul dintre ei nu a fost vinovat de producerea gafei de ieri seară”, a anunţat compania PwC.
Academia de film americană (AMPAS), instituţia care organizează gala premiilor Oscar, şi-a cerut la rândul ei scuze pentru acea eroare uriaşă şi a spus că se va implica mai mult de acum înainte în protejarea integrităţii galei Oscar.
”Am petrecut noaptea trecută şi toată ziua de azi investigând circumstanţele şi vom identifica acţiunile potrivite pe care le vom lua de acum înainte”, a anunţat AMPAS.
Warren Beatty a dus cu el plicul buclucaş - pe care scria ”cea mai bună actriţă în rol principal” - la petrecerea Governor's Ball de după gala Oscar. Emma Stone, protagonista din ”La La Land”, câştigase premiul Oscar la acea categorie cu doar câteva momente înainte de producerea erorii din finalul galei Oscar.
”Cu excepţia finalului, a fost o gală amuzantă”, a spus Jimmy Kimmel, luni, referindu-se la gala Oscar pe care a prezentat-o.
”Ştii că va fi o seară dificilă atunci când cuvântul «plic» devine o tendinţă pe Twitter”, a declarat Jimmy Kimmel în talk show-ul său, ”Jimmy Kimmel Live”, difuzat luni seară pe ABC.
Experţii în branding spun că PricewaterhouseCoopers va avea nevoie de mulţi ani pentru a-şi reveni după acest scandal.
”Aici nu era vorba de matematică avansată. PwC trebuia doar să introducă numele potrivit în plicul potrivit şi să îl predea persoanei potrivite”, a spus Tim Calkins, profesor de marketing la Northwestern University, care consideră că eroarea din finalul galei Oscar a fost ”o tragedie de branding”.
Potrivit procedurii PwC, doar doi contabili ai săi cunosc numele celor 24 de câştigători la Oscar, iar biletele cu numele învingătorilor sunt introduse în două seturi de plicuri care sunt sigilate. Cei doi contabili memorează, de asemenea, numele câştigătorilor.
Conform tradiţiei, plicurile sunt transportate separat, în două serviete, spre sala în care va avea loc gala Oscar. Cei doi contabili - în acest caz Brian Cullinan şi Martha Ruiz - sunt conduşi cu automobilul, tot separat, spre sala în care va avea loc gala, pentru a preveni orice întârziere eventuală ce ar putea fi cauzată de un accident.
Apoi, cei doi contabili trebuie să stea la capetele opuse ale scenei şi să înmâneze plicurile prezentatorilor desemnaţi de Academia de film americană pentru a înmâna trofeele aferente fiecărei categorii.
Săptămâna trecută, Brian Cullinan a spus pentru The Huffington Post că procedura ce vizează reglarea situaţiei înmânării unui plic nepotrivit, alta decât semnalarea managerului de scenă, nu este clară.
”E atât de puţin probabil să se producă aşa ceva”, a spus Cullinan.
Eroarea a fost corectată destul de repede duminică seară, dar abia după câteva minute preţioase, a reamintit Anthony Sabino, profesor de drept la Universitatea St John's din New York.
”Nu a fost ca şi cum ne-am trezi în această dimineaţă şi am afla (despre gafă, n.r.) sau ca şi cum vestea ar fi fost anunţată după încheierea transmisiunii televizate. Atunci ar fi echivalat într-adevăr cu un ochi învineţit”, a spus profesorul american.
În comparaţie cu fraudele contabile comise de alte companii în trecut, ”acest incident pare complet neînsemnat”, a adăugat profesorul Sabino.
Cineaştii care au realizat filmul ”Moonlight” au avut o atitudine elegantă în urma erorii de la gala Oscar.
Barry Jenkins, regizorul peliculei, le-a spus reporterilor în culisele ceremioniei că nu a primit nicio explicaţie imediat după incident, deşi acesta ”a făcut ca un sentiment foarte special să devină şi mai special, deşi nu chiar aşa cum ne aşteptam”.
Barry Jenkins a adăugat: ”Vă rog să reţineţi acest lucru. Oamenii din echipa filmului «La La Land» au primit cu graţie vestea şi au fost amabili cu noi”.
Lungmetrajul ”Moonlight” a câştigat trofeul suprem - cel mai bun film al anului - la cea de-a 89-a ediţie a galei premiilor Oscar, după o gafă uriaşă a organizatorilor. Actorii Warren Beatty şi Faye Dunaway au anunţat, eronat, că ”La La Land” a câştigat trofeul.
În total, filmul ”Moonlight” a câştigat trei premii, impunându-se la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun scenariu adaptat” şi ”cel mai bun actor în rol secundar”.
Musicalul ”La La Land” a triumfat în şase categorii - ”cel mai bun regizor”, ”cea mai bună actriţă în rol principal”, ”cea mai bună regie artistică”, ”cea mai bună imagine”, ”cea mai bună coloană sonoră” şi ”cel mai bun cântec original”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...